Billeder dokumenterer politiets brug af magt over for flygtninge

Selv om politiet fastholder, at der ikke blev anvendt magt over for de flygtninge, som gik på en sønderjysk motorvej med retning mod Sverige, tegner billeder og vidneudsagn et andet billede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da en stor gruppe flygtninge for to uger siden vandrede mod Sverige på motorvejen i Sønderjylland, mødte det danske politi dem med dialog og ikke magt. Det har politiet i hvert fald givet udtryk for efterfølgende.

Men nu rejser billedmateriale og vidneudsagn alvorlige spørgsmål om den forklaring og peger i retning af, at politiet anvendte fysisk magt, skriver Information.

Over for flere medier har politiet i Syd- og Sønderjylland forklaret, at alt forløb roligt, men Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, har set billederne og er ikke i tvivl om, at der er tale om magtanvendelse:

»Når man har fat i en mand, der har det ansigtsudtryk, og hiver vedkommende i armen, og pigen, han holder, har den ene betjents arm om halsen, så er det umuligt at konkludere andet, end at der er tale om magtanvendelse,« siger Jonas Christoffersen til avisen.

Han bakkes op af Jacob Mchangama, direktør for den juridiske tænketank Justitia. Han påpeger, at det ikke er sikkert, at magtanvendelsen er ulovlig, men at »tingene skal kaldes ved rette navn«.

Også flere vidner, som befandt sig på motorvejen, fortæller til Information, at politiet brugte magt over for flygtningene.

Syd- og Sønderjyllands Politi fastholder over for avisen, at politiet ikke anvendte magt for at få gruppen af flygtninge til at forlade motorvejen.