Bilister i Nordsjælland glemmer oftest bilsynet

Mere end hver fjerde sjællandske bil, der ikke når til bilsyn, er fra Nordsjælland. Politiet og Trafikstyrelsen er usikre på årsagen.

Ved et bilsyn bliver bilen kontrolleret for fejl, der kan påvirke miljø og sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Nordsjælland sætter en kedelig rekord i antallet af bilister, der udebliver fra bilsyn. Det viser en statistik fra Rigspolitiet.

Det er sammenligningstjenesten Samlino.dk, der har fået aktindsigt i tallene, og statistikken taler sit klare sprog.

Alene i første halvdel af 2018 er 959 nordsjællandske bilister blevet sigtet for at være udeblevet fra det periodiske bilsyn.

Andelen af bilister, der udebliver fra eftersyn i Nordsjælland, udgjorde mere end en fjerdedel af det samlede antal udeblivelser for hele Sjælland, selv om indbyggertallet blot udgør godt en femtedel.

Værst så det ud i 2016, da udeblivelsen for nordsjællandske bilister var helt oppe på næsten 40 pct. af Sjællands samlede bilsynsindkaldte.

Hverken hos politiet i Nordsjælland eller hos Trafikstyrelsen tør man gisne om årsagen til, hvorfor antallet i netop Nordsjælland er særligt højt. Pressechef hos Færdselsstyrelsen svarer på sagen i en mail til Berlingske:

»Færdselsstyrelsen har ingen opgørelser over, om bilejere i nogle landsdele er dårligere til at få bilen til syn end i andre landsdele. At politiet rejser sigtelse over for bilejere, der er udeblevet fra syn eller ikke har efterkommet påbud om at afmelde bilens nummerplader, er jo fordi bilejeren ikke har ønsket at betale en bøde/bøder til Færdselsstyrelsen, som forinden har sendt bilejeren et eller to administrative bødeforlæg på hver 2.000 kr.«

Han tilføjer desuden i mailen, at der ikke umiddelbart er planlagt yderligere tiltag for at nedbringe antallet af bilister, der springer bilsynet over.

På færdselsstyrelsens hjemmeside forklares et periodisk bilsyn således:

»Ved syn af dit køretøj foretager synshallen en kontrol af, om køretøjet er i god stand i henhold til de tekniske regler. Køretøjet bliver kontrolleret for fejl, der kan påvirke vores miljø og sikkerheden på vejene.«

Hvad sker der, hvis man ikke tager til bilsyn?

Nye biler bliver kaldt til syn, fire år efter at de er indregistreret, og efter det skal bilen igennem et periodisk synstjek hvert andet år.

Hvis du står som ejer af en bil, vil du gennem din e-boks blive indkaldt til periodisk bilsyn ca. otte uger før synsfristen.

Har du ikke fået synet bilen fem uger efter fristen, får du en påmindelse om bilsyn fra Trafikstyrelsen. Har du stadig ikke fået bilen til syn ni uger efter synsfristen, får du et bødeforlæg på 2.000 kr. Endnu en bøde på 2.000 kr. bliver pålagt efter 13 uger, og 15 uger efter synsfristen bliver politiet bedt om at inddrage dine nummerplader.