Bilister blæser på loven og taler i mobiltelefon

Antallet af bilister, der taler ulovligt i mobiltelefon, er tredoblet. Og det kan mærkes i politiets bødekasse.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

11 millioner kroner måtte mobil-glade danskere betale i bøder for at køre bil og tale ulovligt i telefon sidste år, viser nye tal. Det svarer til, at politiet hver eneste dag stoppede over 60 personer, der talte ulovligt i mobil i hele 2006, skriver metroXpress.

»Det er ikke noget, som vi decideret laver målrettede kampagner imod. Men når vi ser nogen, der snakker løs, så giver vi dem en bøde,« siger Helge Holbæk, som er politiinspektør i Rigspolitiets Færdselsafdeling.

Politiet kan se en stor stigning i antallet af bøder. I 2002 delte politiet 6.388 bøder ud. Det tal er nu mere end tredoblet. Knap 23.000 danskere fik en mobil-bøde i 2006.

Det er ifølge politiet typisk folk fra 20 år og op til slutningen af 40'erne, som indkasserer bøderne.

Hos Rådet for Større Færdselsssikkerhed ser man med bekymring på udviklingen. Her mener man, at sikkerheden handler mere om samtalens karakter, end om man kører med lovligt håndfrit set eller ej.

»Det behøver ikke være livsfarligt, hvis konen ringer og siger, at man skal huske at købe mælk med hjem. Det bliver dog farligt, når man skal tale med for eksempel en kollega eller en kunde om noget, der kræver ens koncentration. Så flytter man helt automatisk fokus fra vejen til samtalen,« siger Karina Petersen, informationschef i Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Folketingets Færdselsikkerhedskommisionen præsenterer om få måneder en handleplan, der skal gøre det mere sikkert at bevæge sig i trafikken.

Her kommer der efter al sandsynlighed en undersøgelse af problemet med mobilsnak. Det kan betyde, at mobilsnakkere bliver omfattet af klippeordningen.

»Vi har alle en anelse om, at det nok er farligt, men vi mangler en konkret dansk undersøgelse. Jeg vil have undersøgt, om det er trafikfarligt. Hvis det er, så skal det omfattes af klippe-ordningen, fordi de nye tal viser, at folk er fløjtende ligeglade,« siger Karsten Nonbo (V), der er formand for Folketingets Færdselssikkerhedskommision.

Kilde: metroXpress