Bilfri søndag i København: »Skal man købe stort ind, må man gøre det om lørdagen«

Borgerrepræsentationen har vedtaget en bilfri søndag i september 2016. LA kaldet intiativet for »tudetosset«, mens SF lufter tanken om at omfatte biltrafikkens hovednerve i hovedstaden, H. C. Andersens Boulevard.

Under den bilfri weekend i Indre København i 2001 blev der taget alternative transportmidler i brug. Her hestevogne. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnerne kan se frem til en søndag med sjældent fravær af brummende motorer og udstødningsgasser - og med frit spil på byens vejbaner.

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København har nemlig vedtaget at bandlyse biler fra bybilledet en søndag i september 2016.

Forslaget blev oprindeligt stillet af Socialistisk Folkeparti, som forestillede sig at afspærre byen for biler i anledning af det kommende klimatopmøde i Paris, COP21, som bliver afholdt til december.

På grund af for kort varsel lod det sig dog ikke gøre, og partierne, som stemte for forslaget, er i stedet blevet enige om at afvikle den bilfri søndag i september 2016.

Peter Thiele, medlem af Borgerrepræsentationen for SF, forklarer, at partiet især har skelet til erfaringerne fra Paris, hvor bystyret har indført en årlig bilfri dag i et forsøg på at nedbringe forureningen i byen.

»Vi vil gerne stå sammen med andre europæiske storbyer og vise, at det er muligt at have en storby uden biltrafik - i hvert fald for en enkelt dag - og stadig få byen til at fungere. Vi håber på at kunne efterfølge eksemplet fra Paris og opleve, hvordan byen får et helt andet liv, når man lukker for biltrafikken,« siger Peter Thiele og bemærker, at eksempelvis udrykningskøretøjer »naturligvis« ikke vil være omfattet af bilforbuddet den pågældende søndag.

Hvad de bilfri gader og veje skal bruges til den pågældende søndag, vil SF-politikeren lade være op til lokaludvalg, kulturinstitutioner og private københavnere at finde ud af.

»Jeg har ikke lyst til at lægge nogen begrænsninger overhovedet på, hvad gaderne skal bruges til. Jeg kan sagtens forestille mig både hockeykampe, markeder, gadefodbold og andre ting,« siger Peter Thiele.

Men ikke alle på rådhuset er lige begejstrede for udsigten til den bilfri søndag.

»Det er ideologisk drømmeri om noget, som savner enhver realisme. Man kan selvfølgelig frygte, at det her bare skal være et pilotprojekt for flere løsninger á la Nørrebrogade, hvor man klemmer bilerne ud og skaber trafikale problemer på andre veje. Men også isoleret set er projektet tudetosset, som jeg ser det,« lyder det fra Lars Berg Dueholm fra Liberal Alliance.

Han mener, at forslaget er skadeligt for Københavns interesser, fordi det ifølge kommunalpolitikeren vil give problemer for detailhandlen og restaurationsbranchen den pågældende søndag.

Selv har han heller ikke tænkt sig at benytte sig af lejligheden til hverken at holde picnic midt på vejen eller ræse gennem den bilfri hovedstad på cykel eller rulleskøjter.

»Jeg vil prøvet at låne et sommerhus af min svigermor og holde mig langt væk,« siger Lars Berg Dueholm, som også har luftet sine frustrationer over initiativet på de sociale medier.

Ja-hatten og H. C. Andersens Boulevard

Det er ikke første gang, ideen om en bilfri dag dukker op i Borgerrepræsentationen. Ideen stammer tilbage fra oliekrisen i 1973, hvor Folketinget i november besluttede at indføre bilfrie søndage for at spare på den sparsomme olie.

Dengang fortsatte ordningen indtil februar 1974, men ideen blev i begyndelsen af 00'erne vakt til live igen, da Borgerrepræsentationen i 2001 vedtog at holde to bilfrie dage i september.

Også i 2003 og 2004 forsøgte man sig med bilfrie dage i København, og senest blev en mindre del af det indre København lukket af for biler i 2005, som man kan se på kortet nedenfor.

Det er imidlertid uklart, hvor stor en del af København, der bliver omfattet af den bilfri zone på søndagen i 2016, da kommunens teknik- og miljøforvaltning fortsat arbejder på et udkast til det konkrete forslag.

Socialdemokraterne, der lige som De Radikale, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stemmer for forslaget, vil ikke give et bud på, hvor stor en del af byen, partiet ser omfattet af den bilfri søndag.

»Vi har valgt at tage ja-hatten på, og så må SF og Enhedslisten svare på, hvad der skal ske,« lyder det fra Jakob Hougaard (S).

Det har ikke været muligt at spørge teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ydereligere ind til omfanget af en bilfri søndag i 2016, men hos SF lufter Peter Thiele ideen om også at omfatte den otte-sporede indfaldsvej, H. C. Andersens Boulevard, som skærer sig gennem byen og udgør biltrafikkens hovedforbindelsen til Amager.

»Jeg vil ikke afvise at lukke H. C. Andersens Boulevard eller måske have biltrafikken her begrænset til én vejbane per retning den enkelte søndag,« siger SF-politikeren og understreger, at han ikke er blind for, at mange ikke kan undvære bilen i hverdagen.

»Vi er ikke efter bilisterne for sjov. Det er også derfor, vi foreslår en bilfri dag om søndagen. Vi vil gerne gøre noget godt for dem, der ikke bruger bilen. Og en enkelt søndag burde man kunne klare sig uden - skal man købe stort ind, må man gøre det om lørdagen,« siger Peter Thiele, som forklarer, at SF også generelt gerne ser »et København med færre biler, fordi det giver plads til de andre trafikanter, fodgængere og cyklister«.