Biler brændt af i København: »Vi har oplevet det, der var værre«

Natten til mandag blev der igen stukket ild til en række biler i København. Politiet tager sagen yderst alvorligt. Naboerne på Christianshavn tager det mere med ro.

Anna Ubbesen ved de få fysiske beviser på, at der natten til mandag blev brændt biler af ud for hendes lejlighed i Sankt Annæ Gade på Christianshavn. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anna Ubbesen har boet hele sit liv på Sankt Annæ Gade på Christianshavn. Hun er blevet vækket af fulde fastglade mennesker, af politiets razziaer, af skudepisoder fra bandeopgør. Som nabo til Fristaden Christiania vænner man sig til et og andet, fortæller den 19-årige.

Nyheden om, at der natten til mandag blev sat brand i syv biler lige over for hendes lejlighed, har hun end ikke hørt om:

»Sådan noget sker heldigvis meget sjældent og kunne foregå hvor som helst. Jeg tror ikke, det har noget med Christinia at gøre. Det ville da være ret irriterende, hvis det var vores families bil,« siger Anna Ubbesen. »Men det gør mig ikke utryg. Vi har oplevet det, der var værre.«

Skråt over for Anna Ubbesens lejlighed kunne man mandag formiddag ellers stadig se forkullede bilrester og skum, som formentlig er blevet brugt til slukningsarbejdet til de i alt syv biler, som er blevet forsøgt antændt. To af dem er ifølge politiet totalt udbrændt og derfor kørt væk.

Det er anden nat i træk, at biler bliver brændt af i København. Natten til søndag blev der sat ild til seks biler, og flere end ti blev beskadiget - også primært på Amager og Christianshavn.

På nuværende tidspunkt er der hverken anholdte eller mistænkte i sagen. Politiet har dog indsamlet spor fra gerningsmændene og er nu ved at undersøge, om fremgangsmåden for afbrændingerne er ens på tværs af nætterne, fortæller vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, Henrik Møller Jakobsen.

»Hvis man kan se noget ens, vil man begynde at se på, om det peger mod, at unge mennesker står bag, eller peger mod, at det er nogle andre grupperinger,« siger han.

Forbindelsen til Sverige

Sommeren igennem har flere byer i vores naboland Sverige været hærget af et hav af bilbrande. Alene i Malmø er over 100 biler angiveligt blevet sat i brand siden 1. juni, og i forrige uge blev op mod 50 biler beskadiget i Stockholm på én enkelt nat.

Men selvom det kunne være nærliggende at trække paralleller mellem de to lande, er Københavns Politi fortsat tilbageholdende med den teori:

»Der er ikke umiddelbart en forbindelse, men vi holder jo alle muligheder åbne,« siger vicepolitiinspektøren.

For at forhindre flere bilbrande i den danske hovedstad øger politiet nu mandskabet i og omkring Christianshavn om natten.

»Jeg kan garantere for, at vi laver en forstærket indsats mod de bilbrande. De skal stoppes – og de skal stoppes før, der går ild i bygninger,« fastslår Henrik Møller Jakobsen.

I kiosken på hjørnet tager ejeren Insan Bhuyan det mere med ro. Han har haft sin butik i 19 år og kender om nogen til risici i det københavnske natteliv. For ni år siden blev hans søn skudt i armen og maven, mens han stod i baglokalet af familiens kiosk. Drengen blev et tilfældigt offer for et opgør mellem pakistanske indvandrerbander, der ville ramme en person, som var inde at handle i kiosken. Heldigvis overlevede han.

»Folk, der brænder biler af – de er gakgak, og jeg håber, de bliver fanget med det samme. Men jeg kan ikke huske, jeg har oplevet det før. Christianshavn et farligt sted. Folk er fulde og skæve og kommer op og slås om alt muligt. Men kiosken er en god forretning, og jeg er aldrig bange,« siger Insan Bhuyan.