Bilal: Muslimer sendte vikingerne til USA

Prædikanten Bilal Philips delte Korsgade på Nørrebro i to. Canadieren forsøgte at gøre op med fordommene og lærte danskerne lidt om bl.a. vikingerne.

(Foto: Dennis Lehmann) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle politikere ville have ham stoppet ved grænsen. De fleste ønskede, at man helt boykottede arrangementet, og Islamisk Trossamfund indrømmede tidligere på dagen, at man nok havde begået en fejl ved at invitere ham. 

Men pludselig ruller en stor, sort Mercedes ind foran Korsgadehallen. Og så er Bilal Philips landet.

Flankeret af først tonede ruder og siden tre bodyguards stryger dagens helt store tilløbsstykke, den canadiske prædikant Bilal Philips, forbi pressen og ind i hallen for at levere årets mest omdiskuterede oplæg om islamofobi.

Da han kommer til syne, bryder tyve-tredive unge, muslimske mænd ud i råb.

- Sharia for Danmark, Sharia for Danmark, lyder det, blandet med arabiske gloser, og det er højlydt, passioneret og lyder en smule vredt.

Kontrasten er skærende et par hundrede meter oppe ad vejen. Der står blandt andre Hans-Christian Seidelin, forperson for LGBT, Manu Sareen fra De Radikale, SFs Kamal Qureshi og Socialdemokraternes Karen Hækkerup og skiftes til at holde taler, der fordømmer Bilal Philips og den ekstremisme, han i deres øjne repræsenterer.

Ligestillingsminister Lykke Friis er også mødt op. Hun er blevet så provokeret af Bilal Philips' udsagn om, at det er okay, når mænd slår kvinder, at hun er gået fra sit gudbarns fødselsdag for at deltage.

- Det er et opgør mod den passive tolerance. Hvis ikke man siger fra over for ham, kan han rejse her fra og tro, at vi stiltiende accepterer det, han har sagt. Det er ikke noget, der fremmer integrationen, at sådan en mand kommer hertil, siger Lykke Friis.

Nede foran Korsgadehallen spreder sig en fornemmelse af, intet af det her er integrationsfremmende. Heller ikke når emnet er, hvordan man bekæmper islamofobi.

De unge mænd med indvandrerbaggrund svarer hurtigt "Ingen kommentarer", når de mange journalister spørger, om de vil forklare, hvorfor de er dukket op. Det kommer ikke til direkte konfrontationer mellem dem og demonstranterne, men flere gange bliver der råbt skældsord til hinanden.

- Vi ved jo af erfaring, at der ret hurtigt begynder at blive kastet med ting her på Nørrebro, så af sikkerhedsmæssige årsager har vi rykket demonstrationen længere op ad vejen, siger en politibetjent.

Et fremtrædende bandemedlem, som ikke vil citeres med navn, forklarer til Berlingske, at unge muslimer ikke vil give afkald på deres identitet. Derfor vil de signalere deres støtte til Bilal Philips.

- Sharia er fundamentalt i vores religion. Man kan ikke skille det ad og tage dele af sharia og sætte det sammen, som det passer én, siger han.

En anden fremmødt forklarer nøgternt, at man skal lade ham være i fred. Han sidder bare og drikker kaffe.

De fleste fortæller, at de blot er nysgerrige og bestemt ikke ude på at blive radikaliseret. Og de kan sagtens blive enige om, at mediernes dækning af sagen har været utilstedelig og overdreven.

Inde i Korsgadehallen er Munida (Islamisk Trossamfunds ungdomsorganisation) meget enig. Ved navns nævnelse bliver en journalist fra et stort dagblad beskyldt for at have pisket en stemning op og ødelagt besøget fra en kapacitet som Bilal Philips.

Hallen er fyldt, og mange tilhørere må tage plads på gulvet og trappen. De kvindelige muslimer, søstrene, fylder den ene ende af salen og mændene, brødrene, den anden. 

Bilal Philips får ordet.

- Islamofobi er en irrationel frygt for muslimer og islam. Konsekvensen af islamofobi er eksklusion og diskrimination, og det er det, vi oplever. Den eneste måde, vi kan komme det til livs på, er at give medierne et godt, klart billede af, hvad islam handler om, siger Bilal Philips og bruger udtrykket "mediefobi". Den skal muslimer vænne sig af med, siger han.

Han skruer tiden nogle århundreder tilbage og forklarer, hvordan muslimer i Spanien er skyld i, at de nordiske vikinger nåede USA.

- Muslimerne lærte bl.a. vikingerne at gøre deres skibe vandtætte. Uden muslimsk viden var vikingerne aldrig nået USA. Muslimerne vidste godt, at vikingerne var krigeriske, men de stemplede dem ikke som terrorister. De hjalp dem. Det kan vi lære noget af i dag, siger Bilal Philips.

- Islamofobi er bare et andet ord for uvidenhed. Det er frygten for det ukendte, siger prædikanten, der i virkeligheden ikke lyder helt så rabiat, som han er blevet fremstillet.