Bil-metoden kan bruges til mere end scanninger

Den japanske metode LEAN, der blev skabt for at effektivisere bilfabrikkerne Toyota, har fundet vej til de danske hospitalssenge. Metoden, der har skabt forbedringer på Helsingør Sygehus, kan få stor betydning for offentlige institutioners effektivitet i fremtiden, forudser eksperter.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japanske Toyota var i 1950erne desperate for at finde en måde at hamle op med sine amerikanske konkurrenter på.

Derfor opfandt bilproducenten en ny måde at drive virksomhed på: LEAN-produktion, der kort fortalt går ud på granske alle dele af virksomheden og sikre, at der kun bruges præcis det antal varer, hænder og processer, der er behov for.

En metode, der nu halvtreds år senere også har fundet vej til danske hospitalssenge og måske kan blive et middel i kampen mod at nedbringe ventelister, give bedre service hos det offentlige eller spare skatteyderne en masse penge.

»De burde prøve det alle sammen, så vi kunne få noget mere for vores skattekroner,« siger direktør for Toyota Danmark A/S, Flemming Bak med henvisning til Helsingør Sygehus, der har fået forbedringer i produktiviteten på hele 35 procent efter at have prøvet lykken med LEAN.

Ved at bruge LEAN sørger virksomheden blandt andet for, at der ikke produceres for meget, at man får fjernet overflødige processer og mindsket uheld eller fejl, som sinker produktionen.

Flemming Bak mener, at en lang række offentlige institutioner kunne drage nytte af at »låne« LEAN fra erhvervslivet.

»Men sygehusene er det perfekte sted at starte. Der bliver brugt store ressourcer, der er meget logistik, meget apparatur og mange mennesker, der drøner ind og ud mellem hinanden. Via alle de forbindelser vil systemet være genialt at anvende,« mener Flemming Bak.

LEAN-metoden gjorde hurtigt Toyota konkurrencedygtig over for det amerikanske producenter op gennem 1960erne og 1970erne.

Siden rumsterede begrebet i USA, og det bruges nu i stigende grad af erhvervslivet i Danmark, mens danske myndigheder altså også ved at få øjnene op for det.

Ifølge produktivitetsforsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Thomas Bøhm Christiansen opnår de virksomheder, der bruger LEAN generelt en forbedring i produktiviteten på 30 procent.

Sidste år brugte Danfoss 66 millioner kroner på at effektivisere via LEAN, og det har givet forbedringer på 25 procent i de afdelinger, hvor programmet er gennemført.

Thomas Bøhm Christiansen er overbevist om, at det samme vil kunne lade sig gøre på en lang række områder i det offentlige.

»Tag for eksempel asylsystemet. Her ville man også kunne bringe ventelisterne ned ved at bruge LEAN,« siger Thomas Bøhm Christiansen.

Ifølge forskeren er LEAN mere også er ved at vind indpas hos især banker og forsikringsselskaber.

»Virksomheder konkurrerer ofte globalt, og dermed er de hele tiden fokuseret på at få omkostningerne ned. Det gælder ikke på samme måde for offentlige institutioner, og derfor er de ikke rigtig kommet med endnu,« siger Thomas Bøhm Christiansen, der vurderer at særlig USA er flere år længere fremme, når det kommer til at bruge LEAN.

Men ifølge konsulent i Dansk Industri, Martin Lindgaard Laursen, er der en risiko for, at det offentlige vil bruge de positive resultater forkert. Han er netop ved at færdiggøre en phd.-afhandling, der undersøger muligheden for bruge LEAN på Skejby Sygehus i Århus.

»Det er fantastisk velegnet til at bruge i det offentlige, men hvis de ressourcer, der bliver frigjort, bliver sparet væk, så er man lige vidt. Det handler om at skabe mere værdi for folk. Faren er, at det offentlige vil skære ned på økonomien i stedet for at skære ned på ventelisterne,« siger Martin Lindgaard Laursen.