Biden følger efter Trump og investerer millioner i Grønland: »USA vil købe sig til popularitet og fedte sig ind«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Joe Biden investerer yderligere 65 millioner kroner i et direkte samarbejde med Grønland. Men det møder kritik fra SF og DF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Moneymaker/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi skal blandt andet forbi historien om, at restaurationsbranchen kæmper for at tiltrække medarbejdere nok, at Danmark tilbyder afghanske ansatte et »gyldent håndtryk«, og at Enhedslisten vil udfase et helt nybygget og milliarddyrt varmeanlæg – som kan ende med at sende københavnernes varmeregning helt i vejret.

Og så skal vi også forbi historien om, at den amerikanske præsident, Joe Biden, vil investere yderligere 65 millioner kroner i et samarbejde med Grønland. En udvikling, som ikke alle danske politikere er lige glade for.

Allerførst skal vi lige runde de seneste coronanøgletal. De kommer her:

Er du i øvrigt mere i humør til at lytte, så kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så videre til dagens historier.

Restauranter hungrer efter hænder: »Det her er ikke et spørgsmål om penge. Hænderne er der ikke«

Restaurationsbranchen kæmper med at samle tilstrækkeligt med medarbejdere efter coronakrisen. Flere restauranter fortæller til Berlingske, at de er underbemandede. Det betyder blandt andet, at nogle har udskudt åbning af nye restauranter eller må afvise kunder.

Ifølge en medlemsundersøgelse fra brancheforeningen HORESTA, der repræsenterer hoteller, restauranter og turismeerhvervet, oplever 61 procent af medlemmerne, at manglen på tjenere udgør en stor eller meget stor udfordring.

Derudover er det svært at rekruttere flere medarbejdere. Faktisk står det så slemt til, at fire ud af ti virksomheder fortæller, at de forgæves har forsøgt at rekruttere flere ansatte.

»Det mest frustrerende er, at vi har gæster, der gerne vil ind at spise hos os, men vi må sige nej, fordi vi ikke har hænderne til at servere for dem,« siger Piet Klein, administrerende direktør for Restaurant Flammen.

Ifølge Brancheforeningen kan løsningen på de manglende hænder være at hente mere arbejdskraft fra udlandet.

Du kan læse historien her.

Enhedslistens politiske program: Kan sende københavnernes varmeregning i vejret

Det næststørste parti i Københavns Kommune, Enhedslisten, ønsker at udfase et helt nybygget varmeanlæg til fem milliarder kroner.

Det fremgår af Enhedslisten Københavns politiske program for 2021, at de vil udfase Amagerværket (AMV4), der leverer varme til tusindvis af københavnere og har medvirket til at udfase brugen af kul i hovedstadens varmeforsyning.

Men det kan ende med at koste københavnerne dyrt på fjernvarmeregningen, lyder det fra flere kanter. En professor i miljø- og energiret kalder Enhedslistens forslag for »lidt håbløst« og mener, at det virker »som noget, der er rystet ud af ærmet«.

Ifølge Enhedslisten skal varmen i stedet erstattes af tiltag som varmepumper og dermed styrke den grønne omstilling i hovedstaden. Den konkrete plan for udfasningen er dog foreløbig uvis, lyder det fra Enhedslisten.

Du kan læse artiklen her.

USA har iværksat en kæmpe redningsmission. Amerikansk politiker opfordrer Danmark til at komme i gang

Vi bringer i dag historien om, at afghanere, der har hjulpet Danmark, frygter for deres liv og er desperate efter Danmarks hjælp. Men imens den danske regering tøver, har USA iværksat en enorm evakueringsplan.

»Operation Allies Refuge« kalder amerikanerne planen, som nu er gået i gang. Dens mål er såre simpelt:

Den skal sikre, at afghanere, der har arbejdet for USA, kommer ud af landet, før fremadstormende og hævntørstige Taleban får fingre i dem.

De afghanske lokalt ansatte føler sig til gengæld ladt i stikken af Danmark. I flere breve til den danske ambassade i Kabul beder de om akut hjælp, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Nu kommer den republikanske kongrespolitiker Michael Waltz, der tidligere har været udsendt til Afghanistan, med en opfordring til Danmark om også at gribe ind.

»Hvis det nogensinde bliver nødvendigt at komme tilbage til Afghanistan – eller noget andet land – så bliver vi nødt til at vise, at vi er klar til at hjælpe afghanerne,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Du kan læse artiklen her.

Afghanske ansatte tilbydes gyldent håndtryk

Vi bliver ved Afghanistan. For mens det diskuteres politisk, om Danmark skal evakuere afghanske tolke og ansatte i Afghanistan for at bringe dem i sikkerhed fra Taleban, bliver de tilbudt et gyldent håndtryk for at tage, hvad de kalder en »frivillige aftrædelse«.

Det skriver TV 2, der har set papirer og talt med afghanske ansatte på den danske ambassade i Kabul. Ifølge TV 2 er de ansatte blevet tilbudt 100.000 kroner i gyldent håndtryk samt udbetaling af ferie, pension og en bonus efter anciennitet.

»Penge kan ikke købe vores liv. Vores liv er i fare i øjeblikket, fordi vi har arbejdet for Danmark. Vi ønsker at blive reddet fra døden,« siger ansat på ambassaden, der ønsker at være anonym, til TV 2.

Man kan med dansk hjælp komme i sikkerhed med den såkaldte tolkeaftale. Men gennem aftalen er det svært at blive evakueret til Danmark, og det møder bred kritik fra politikere på Christiansborg.

Alle partier på nær regeringen melder sig klar til at  revidere tolkeaftalen, så de ansatte kan bringes i sikkerhed.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer i stedet de afghanske ansatte til at bruge den eksisterende ordning. Han har indkaldt Folketingets partier til at drøfte situationen.

Det kan du læse mere om her.

Biden vil investere millioner i samarbejde med Grønland. Men partier frygter, at det splitter rigsfællesskabet

På forsiden af Politiken finder man historien om, at USAs præsident, Joe Biden, investerer yderligere 65 millioner kroner i et samarbejde med Grønland. Beløbet kommer oven i de 75 millioner kroner, som Trump-administrationen sidste år sendte til Nuuk.

Men SF advarer nu mod, at det kan splitte Rigsfællesskabet ad. Karsten Hønge fra SF, der tidligere ikke har holdt sig tilbage med kritikken af USAs indflydelse i Grønland, kalder det »provokerende«.

Også Dansk Folkepartis Søren Espersen er bekymret for udviklingen, som han finder »provokerende«. Han er dog ikke overrasket, og kalder det over for avisen et »latterligt lille beløb«, når man sammenligner med Danmarks bloktilskud på knap fire milliarder kroner.

»USA vil købe sig til popularitet og fedte sig ind hos grønlænderne. Det er uacceptabelt, at USA forsøger at skaffe sig indflydelse,« lyder det fra Søren Espersen.

Mindre bekymret er dog folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA. Hun mener i stedet, at Danmark bør bidrage mere.

Læs artiklen her.

Det sker i dag:

  • Flere steder i landet demonstrerer sygeplejerskerne, der siden 19 juni har strejket for bedre løn og arbejdsvilkår. De samles blandt andet foran Bispebjerg Hospitals parkeringshus i København, og vinker godmorgen og god weekend til de forbipasserende.
  • I Vissenbjerg på Fyn bliver der kl. 14 afholdt en mindehøjtidelighed for dem, der mistede livet i forbindelse med angrebet på den norske ø Utøya. Her vil der også blive afsløret et mindesmærke for ofrene. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holder tale på vegne af regeringen, og forbundsmanden for 3F, Per Christensen, taler på vegne af fagbevægelsen. Derudover vil ledelsen for AUF, det norske Arbeiderpartiets ungdomsafdeling, tale.
  • Skal du ud at rejse? Så kan det være værd at holde øje klokken 16, hvor Udenrigsministeriet kommer med den ugentlige opdatering af rejsevejledninger.
  • I dag er det Verdensdag mod menneskehandel. I år er det 20 år siden, at FNs konvention mod grænseoverskridende organiseret kriminalitet, herunder menneskehandel, trådte i kraft.
  • ​Det danske herrelandshold i håndbold spiller i dag kamp ved de Olympiske Lege i Tokyo. Kampen spilles klokken 12.30 dansk tid. Landsholdet møder Portugal.

Det alt for denne gang. Rigtig god fredag!