»Bibliotekspenge er godt givet ud«

Albertslund Kommune bruger 914 kroner per indbygger på udgifter til biblioteker. Det er flest penge af samtlige kommuner i Danmark, men biblioteket spiller en vigtig rolle i samfundet, og derfor er omkostningen berettiget, mener kommunen.

Albertslund Bibliotek. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Albertslund Kommune er den kommune, der bruger flest penge per indbygger på biblioteker i Danmark. Faktisk bruger man i Albertslund tre gange så mange penge på sit bibliotek end de kommuner, der bruger færrest penge.

Det viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, som Ugebrevet A4 har gennemgået.

Formanden for Kultur-, Bevægelses- & Sundhedsudvalget i Albertslund Kommune, Lars Toft Simonsen (S), mener dog ikke, at de 914 kroner per indbygger er for mange penge at betale for at have et velfungerende bibliotek i lokalsamfundet.

»Biblioteket spiller en meget central rolle i vores kommune. Vi vurderer, at alle vores borgere skal have adgang til viden, og derudover har vi også brugt biblioteket til en lang række andre almennyttige formål,« siger Lars Toft Simonsen og fortsætter:

»Der er blandt andet kulturarrangementer, informationscentrum for den digitale oplysning, og biblioteket driver også et medborgercenter, der varetager sociale opgaver. Derfor er biblioteket en høj prioritering i Albertslund,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.I Odder Kommune bruger man blot 293 kroner per indbygger på det lokale bibliotek. Formand for kulturudvalget, Anne Bonefeld (V), siger til Ugebrevet A4, at der er tale om en benhård prioritering i en kommune, der har større sager på dagsordenen.

Men Lars Toft Simonsen mener ikke, at man kan sammenligne kommunernes biblioteksudgifter direkte, da der er flere forskellige hensyn at tage i de enkelte kommuner - for eksempel befolkningstætheden i kommunerne.

Han er dog helt sikker på, at biblioteket i Albertslund ikke prioriteres unødvendigt højt i forhold til andre områder.

»Man kan altid diskutere prioriteringen i et kommunebudget, men biblioteket har måtte skære ned for at vi kunne bruge flere penge på dagsinstitutioner og andre tilbud. Biblioteket har tidligere været oppe på at koste 1.200 kroner per indbygger, så der er blevet skåret ned,« siger Lars Toft Simonsen og slår fast:

»Som det ser ud i vores nuværende budget, så har vi bestemt ikke noget imod at være den kommune i landet, der bruger flest penge på biblioteker. De penge er givet rigtig godt ud.«