Bevægelse forsøger at bremse byggeriet af Lynetteholm ved at stævne staten

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Visualisering af Lynetteholm: COWI, Arkitema, Tredje Natur Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til en endnu en våd dag, som dog gerne skulle byde på opklaring senere.

Her kommer under alle omstændigheder dagens nyhedsoverblik.

Hvis du er mere til at lytte end til at læse, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højttalerne:

Patienter holdes som gidsler«

Efter den forgæves strejke og det følgende lovindgreb har mange sygeplejersker nu indledt en arbejd-efter- reglerne-aktion i håb om at presse lokale lønstigninger igennem. Det betyder med andre ord, at sygeplejerskerne nægter at arbejde over og tage ekstra vagter på de hårdt pressede hospitaler, der kæmper med lange ventelister og sengelukninger efter coronakrisen og den langstrakte arbejdskonflikt.

Konsekvensen kan ifølge regioner og Sundhedsstyrelsen være, at nogle patienter risikerer at måtte vente helt til 2023, før de kan få den behandling, som de har brug for.

»Som det er lige nu, bliver patienterne holdt som gidsler i en konflikt, de ikke har noget ansvar for, siger,« siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

Du kan læse historien her.

Klimabevægelsen vil stoppe Lynetteholm og sagsøger staten

En af danmarkshistoriens største byggeprojekter, den kunstige halvø Lynetteholm ud for Københavns havn, som efter planen skal huse 35.000 beboere og lige så mange arbejdspladser, kan meget vel blive forsinket. Klimabevægelsen stævner nemlig i dag staten for den lov, som skal bane vej for Lynetteholm.

»Der er ikke foretaget en vurdering af Lynetteholms samlede effekt på klimaet. Vi er i 2021, og den går ikke, når klimaudfordringen står så højt på dagsordenen«, siger sekretariatsleder Frederik Roland Sandby fra Klimabevægelsen til Politiken.

Juraprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet mener, at Klimabevægelsen har »en usædvanlig god sag«.

Læs resten af historien her i Politiken

Drømmen om et »Greater Copenhagen« har trange kår

Arbejdsløsheden i Malmø er i øjeblikket 13,8 procent og dermed tårnhøj. På den anden side af Sundet skriger især hoteller og restauranter på arbejdskraft i København i en grad, at mange er nødt til at holde lukket. Visionen om et fælles arbejdsmarked, som har været drømmen siden Øresundsbroen stod klar i 2000, fungerer med andre ord ikke.

Ifølge Thea Wiborg, chefanalytiker hos Øresundsinstituttet, der forsker i dansk-svenske forhold, skal problemerne løses ved at gøre det lettere for folk at rejse frem og tilbage.

Læs mere om problemerne med det fælles dansk-svenske arbejdsmarked her.

»Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen ud i strakt arm«

I går kom det frem under Minkkommissionens dag fem, at statsministerens departementschef og højre hånd, Barbara Bertelsen, spillede en overordentlige aktiv rolle med henblik på at få daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) til at påtage sig ansvaret for minksagen. En række sms'er, som Barbara Bertelsen havde skrevet 9. november i fjor, blev således lagt frem for kommissionen.

»Hører hele tiden fra jeres folk, der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig,« skrev Bertelsen i en sms den til den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, efter at det var kommet frem i offentligheden, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen om at slå hele minkbestanden ned.

»Øvelsen bliver at holde Mogens Jensen ud i strakt arm,« som Bertelsen skrev i en e-mail til personer tæt på Mette Frederiksen samme dag.

Læs reportagen fra  Minkkommissionens femte dag her.

LOUD bliver til 24syv og overtages af Berlingske

Og så en nyhed for vores egen verden, hvor Berlingske Media har overtaget 91 procent af det nuværende Radio LOUD, som fra 3. januar omdøbes til 24syv, hvis Radio- og tv-nævnet ellers godkender købet.

»Ambitionen er at skabe en ny landsdækkende radio, som kan tage kampen op med DR, og som kan fortsætte, efter at den nuværende sendetilladelse udløber,« siger Berlingske Medias koncernchef og udgiver, Anders Krab-Johansen, til Weekendavisen.

Læs historien her.

Det sker i dag

Minkkommissionen fortsætter afhøringer

Afhøringerne fortsætter ved Retten på Frederiksberg. I dag afhøres Niels Torpegaard Christensen, det daværende Sundheds- og Ældreministerium, Casper Mondrup Dahlmann, Finansministeriet, og Dorthe Eberhardt Søndergaard, det daværende Sundheds- og Ældreministerium.

Elton John udgiver nyt album

I dag udgiver den britiske musiker Elton John sit nye album »The Lockdown Sessions«, som er indspillet under coronanedlukningen. Flere af sangene er lavet sammen med andre store musikere som eksempelvis Stevie Wonder, Miley Cyrus, Gorillaz og Nicki Minaj. Det er Elton Johns 32. studiealbum.

EU-topmøde

EUs stats- og regeringschefer fortsætter deres møde i Det Europæiske Råd, som blandt andet omhandler de aktuelt stigende energipriser, migration og covid-19-situationen.

Og så slutter vi af med dagens coronatal