Betjente: Vi ville også have trukket tjenestepistolerne

I går vidnede de to ekspedienter og fire politifolk i sagen, hvor to betjente er tiltalt for at have skudt og dræbt en psykisk syg mand i en 7-eleven-butik.

Truende, aggressiv, ophidset og utilnærmelig.

Det var nogle af de beskrivelser, der i går i retten blev brugt om den psykisk syge mand, som tilbage i juni sidste år blev dræbt af skud af to politibetjente i en 7-eleven- butik på Frederiksberg. Betjentene er nu tiltalt for vold med døden til følge, og i går gav ekspedienterne fra butikken, der stadig var tydeligt mærkede efter de dramatiske begivenheder, samt fire andre politibetjente deres vidneforklaring i sagen.

Den ene 7-eleven-ansatte, der dengang var 21 år gammel, fortalte detaljeret om, hvordan manden i første omgang havde opført sig mystisk, sagt nogle underlige ting, og lige pludselig blev ophidset og begyndte at smadre varer. Han løftede bl.a. en stor glasmontre fra disken og kylede den efter hende, og efterfølgende fik han fat i den trækølle, som den mandlige ekspedient forsøgte at slå ham tilbage med, og begyndte igen at smadre ting.

»Jeg tænkte, at manden var dybt ustabil. Han var i stand til hvad som helst, og jeg troede jo, at han ville slå mig ihjel,« forklarede den unge kvinde, der undervejs fik slået alarm.

Ændrede forklaring
Hvad der præcis skete, da politiet ankom og i det følgende halve minut, hvor situationen eskalerede, og den nu afdøde trak en kniv, er der imidlertid lidt forskellige versioner af.

Et af politividnerne har tidligere forklaret, at manden stak ud efter politihunden, der var pudset på ham, men i går ændrede han forklaring til, at manden også havde hugget ud efter politikollegaen.

Den ca. otte cm lange foldekniv, som manden var bevæbnet med, kom endnu en gang i fokus. Alle fire politividner forklarede nemlig enslydende, at kniven ikke var slået helt ud i låst position, som de tiltalte ellers har fastslået.

Politividnerne understregede imidlertid, at de alligevel anså kniven som værende farlig, hvilket fik forsvarer Torben Koch til at spørge ind til, hvordan de selv vurderede situationen om også de ville have trukket deres tjenestepistol. Og her var der enighed over hele linjen.

Farlig situation
»Jeg skønner, at situationen er så farlig for min kollega, at jeg trækker min tjenestepistol, men der er meget trangt i butikken, så jeg vurderer, at jeg ikke kan få en skudvinkel, uden at det vil være til fare for mine kolleger,« sagde en af betjentene, der var til stede i butikken under skudafgivelsen. Også de to betjente, der kom til efterfølgende, forklarede, at de var parate til at trække pistoler, da de så kniven i hånden på manden.

Vidnerne erindrede desuden samstemmende, at de tiltalte gentagne gange beordrede manden til først at smide køllen og dernæst smide kniven men uden at han på nogen måde fulgte anvisningerne. Dog kom der en verbal reaktion fra den nu afdøde.

»Han råbte: »I kan fandme bare skyde mig«, eller sådan noget lignende,« forklarede et af politividnerne.

Sagen fortsætter i dag, men dommen ventes først sidst i næste uge.