Betjente fik ordre om at udskrive flere bøder: »4.5 millioner kroner på højkant!«

I et debatindlæg på Fyens.dk skriver en politiassistent fra Svendborg, at betjente blev beordret ud på gaden med det formål at udskrive bøder, så årets måltal kunne indfries. Han bakkes op af kollega, mens politiinspektør ved Fyns Politi forklarer, at den skriftlige ordre beror på en misforståelse.

Arkivfoto. Fyns Politi i Odense. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

»Jeg har netop fået at vide, at vi SKAL nå målet for trafikfarlige forseelser i 2016. Det svarer ca. til 2 sager pr. mand pr. vagt. Der er efter sigende 4.5 millioner kroner på højkant! - Det er ca. 12 årsværk!!!! Så forholdsordren herfra og resten af året er: - Ud på gader og stræder og skriv nogle af nedenstående sager.«

Sådan står der ifølge Fyens.dk i en skriftlig ordre, som betjente i Svendborg modtog i december.

Det er politiassistent John Henriksen der i første omgang omtaler beskeden i et debatindlæg 6. januar. Han skriver blandt andet, at »vi politifolk blev beordret ud på gaden, her i denne skønne juletid, med det ene formål at udskrive bøder, så årets "måltal" kunne indfries (...) Trist at skulle beordres ud og "nakke" så mange gode medborgere som muligt, af rent økonomiske årsager. Det sårer min politiintegritet, og jeg ville hellere hjælpe de trængende til en god jul.«

John Henriksen mener generelt, at politiets ressourcer i stigende grad bruges forkert med et urimeligt fokus på økonomi, at det i stigende grad handler om politik, og at ledere med mod til at stå frem og udtale en klar holdning til problemerne mangler.

En leder kom imidlertid i tale efter debatindlægget. Politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou, skrev et læserbrev, der blev bragt 9. januar. Han slår fast, at der ikke er nogen sammenhæng mellem direktørens resultatløn og antallet af bøder for trafikfarlige forseelser.

Der er måske ikke nogen sammenhæng med direktørens resultatløn, men som en kollega i Svendborg pointerer, så handler det om økonomi ifølge den skriftlige ordre, som betjentene har fået. Birger Jensen, der også er politiassistent i Svendborg, forklarer desuden, at betjentene ved hver vagt blev mindet om måltallene.

»Når vi tiltrådte vagten fik alle beskeden om, at: »Venner det er det her, det handler om«. Og ved hver vagts afslutning blev vi ringet op i patruljevognene og hørt ad om: »Nå hvor mange har I fanget i dag, eller hvor mange har I skrevet?«. Og man skal ikke sige, det ikke havde noget at gøre med vores økonomi, for det blev direkte nævnt for os,« siger han til Berlingske.

Ifølge Birger Jensen blev betjentene direkte bedt om at udskrive bestemte kategorier af trafikbøder - ikke begrundet i trafiksikkerhed, men direkte begrundet i at opnå en økonomisk gevinst på 4,5 millioner kroner til Fyns Politis budget.

Berlingske har uden held forsøgt at interviewe politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou, om sagen. Til Fyens.dk forklarer han, at beskeden til betjentene beror på en misforståelse hos vagtchefen, der formidlede orden videre til personaleledere i afdelingen i Svendborg.

»Der er hverken belønning til politidirektøren eller politikredsen for at skrive et vist antal trafikfarlige forseelser,« siger han til Fyens.dk.

Han bekræfter dog, at den øverste ledelse havde beordret et øget fokus på trafikforseelser, men med den begrundelse, at særligt spritkørsel er et fokusområde omkring jul og nytår.

Her kan du se de vejledende bødetakster for en række af de mest almindelige overtrædelser i trafikken.