Betjent slipper for racismedom efter Facebook-opslag

Politimand skrev på Facebook nedværdigende bemærkninger om flygtninge. Han troede, det skete i lukket gruppe.

I september 2015 gik store grupper af flygtninge og migranter op ad motorvejen i Jylland. Det førte til heftig debat, og en politimand skrev nogle meget nedsættende bemærkninger om flygtninge og migranter på Facebook. Han troede dog, at han skrev dem i en lukket gruppe, og han er derfor blevet frifundet for at overtræde racismeparagraffen. Scanpix/Claus Fisker/arkiv Fold sammen
Læs mere

Vestre Landsret har tirsdag frifundet en 46-årig politimand for racisme, selv om han skrev nogle meget nedsættende bemærkninger om flygtninge og migranter på Facebook.

Betjenten, som egentlig gjorde tjeneste et andet sted i landet, var 6.-7. september 2015 sendt til Frøslev Skole ved grænsen.

Det var i de dage, da store grupper af flygtninge og migranter gik op ad Sønderjyske Motorvej.

I en ophedet diskussion med en kvinde på Facebook kom betjenten med nogle meget nedværdigende bemærkninger om flygtninge og migranter.

Han var åbenbart klar over, at skriverierne kunne provokere, for i et indlæg skrev han blandt andet: "Nu kalder du mig sikkert racist og alt muligt andet ..."

Indlæggene blev læst af én af mandens kolleger, som anmeldte ham for racisme, og anklagemyndigheden besluttede at tiltale ham for overtrædelse af straffelovens paragraf 266b stk. 1:

»Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år«

Men politimanden troede, at han skrev i en lukket gruppe på Facebook, og han slettede indlægget, allerede før han fik at vide, at han var sigtet for racisme.

Derfor blev han allerede i Retten i Herning frifundet, da han ikke havde til hensigt at udbrede udtalelserne offentligt eller til en videre kreds.

Men anklagemyndigheden ville have ham idømt dagbøder og ankede derfor dommen til Vestre Landsret, som altså nu også har frifundet betjenten.