Betaler topskat og har boet i Danmark i 12 år: Nu står han til at blive smidt ud

Leonardo Satria fra Indonesien har fast arbejde og betaler topskat. Alligevel fik han klar besked, da han søgte permanent opholdstilladelse i Danmark. Han skulle ud af landet.

Foto: Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi (CKO)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2003 kom 23-årige Leonardo Ronald Satria – også kaldet Leon - til Danmark. Han er oprindeligt fra Indonesien, har tidligere boet i Singapore og ville bo i Danmark og udforske et nyt land. Han forelskede sig i landet, lærte dansk og supplerede sin uddannelse med en MBA fra Copenhagen Business School og en kandidatgrad fra IT-Universitet.

I dag har Leonardo Satria fast arbejde og betaler topskat. Alligevel fik han klar besked, da han søgte permanent opholdstilladelse i Danmark. Han skulle ud af landet.

»Hele mit liv er her. Mit drømmejob og alle mine gode venner. Det er rigtig hårdt. De ser mig som et fremmed menneske, og det føles rigtig dårligt,« siger Leonardo Satria til BT.

Han arbejder i dag som EU-projektleder i Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi i Roskilde.

Leonardo Satria fortæller, at han ikke kan sove om natten og har svært ved at koncentrere sig. Og tit spørger han sig selv, om han overhovedet er velkommen i Danmark.

»Kan de kun se mig som udlænding med et udlændingenummer? Jeg bidrager til samfundet og har uddannet mig, men det er åbenbart ikke nok. Jeg har bygget et liv her, men det er ikke nok. De vil have mig ud,« siger han.

Lang behandlingstid - og nu revurdering

Leonardo Satrias advokat Birgitte Vessel Knaack, advokat hos Råd til Advokat, kalder beslutningen 'ualmindelig uanstændig' – og har nu skrevet en klage.

Da Leonardo Satrias afleverede sin anmodning om permanent opholdstilladelse og en forlængelse af sit greencard i juli 2013, opfyldte han nemlig alle betingelser.

»Hans sag lå hos Udlændingestyrelsen i et år, uden at de gjorde noget ved den. Da jeg bad om aktindsigt, forklarede de så, at det var en beklagelig fejl,« siger Birgitte Vessel Knaack.

Ansøgningen blev så sendt videre til STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, og her tog det også et år at behandle ansøgningen. Svaret blev et afslag, og Leonardo Satria skal nu være ude af landet den 22. juli.

»Der er det mærkelige med de her udlændingeregler, at man skal opfylde betingelserne på tidspunktet for afgørelsen – og ikke på tidspunktet, hvor ansøgningen er afleveret. Det er fuldstændig vanvittigt og giver en vilkårlighed i sagsbehandlingen. Afgørelserne kommer til at afhænge af, hvor længe myndighederne er om at behandle sagen. Det kan man jo ikke have,« siger Birgitte Vessel Knaack.

Hun henviser til, at man skal have et gældende greencard for at få en forlængelse af opholdstilladelsen - og det havde Leonardo Satrias, da han søgte, men pga. sagsbehandlingstiden på to år, er Leons greencard altså nu udløbet.

Hos Udlændingestyrelsen afviser man dog, at udfaldet af Leonardo Satrias sag ville have set anderledes ud, hvis ansøgningen var blevet behandlet hurtigere.

»Vores sagsbehandlingstid var for lang i daværende periode på grund af et ekstraordinært stort antal ansøgninger, men en hurtigere behandling ville ikke have medført et andet udfald for sagen,« siger kontorchef i Udlændinge Styrelsen, Dorthe Steinicke Nielsen.

Hos STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, har man dog genoptaget sagen, om hvorvidt Leonardo Satria kan få et greencard.

»Styrelsen har på baggrund af en fornyet gennemgang af ansøgningen om forlængelse af greencard besluttet at genoptage sagen. Styrelsen vil kontakte ansøger hurtigst muligt, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til BT.

Får Leonardo Satria tildelt et nyt greencard, kan det medføre en ny sag om permanent ophold - og Udlændingestyrelsen kan dermed genoptage sagen.

Hjælp på Facebook

Leonardo Satrias familie er tilbage i Singapore og Indonesien, men efter 12 år i Danmark føler han ikke længere, at det er der, hjem er.

»Jeg mere dansker end noget andet. Når jeg møder min familie, opfører jeg mig kulturelt som dansker. Jeg følger den danske tid og disciplin, og der er stor forskel,« siger Leonardo Satria.

Han er faldet pladask for Danmark og er rørt over, at venner og bekendte nu forsøger at hjælpe ham. En veninde har oprettet en Facebook-gruppe for at skabe opmærksomhed om situationen, og gruppen har onsdag fået flere end 2.800 likes. Det giver Leonardo Satria håb:

»Jeg har et job, og jeg holder ikke engang sommerferie. Jeg har lejlighed og har ikke nogen problemer med min økonomi. Jeg har aldrig modtaget statsstøtte som dagpenge og kontanthjælp.«

Mens sagen genbehandles har Leonardo Satria fået lov til at opholde sig i Danmark.

Leon forelskede sig i Danmark, lærte dansk, har en kandidatgrad fra IT-Universitet og et fast job. Nu har han fået at vide, at han skal ud.

Posted by Berlingske on 23. juli 2015