Betænkning foreslår færøsk som nationalsprog

I direkte modstrid med hjemmestyreloven foreslås det nu, at det færøske sprog skal benyttes overalt i det offentlige rum på Færøerne. Dansk skal samtidig udgå.

Det færøske sprog kan nu ventes at blive ophøjet til at være nationalsproget på Færøerne. Det medfører, at det danske sprog, der i dag ellers har en lovfæstet ret på Færøerne, må vige helt i det offentlige rum på Færøerne.

Ifølge en netop offentliggjort betænkning med forslag til en officiel færøsk sprogpolitik lægges der op til, at færøsk i fremtiden skal være både det offentlige og nationale sprog på Færøerne. Af betænkningen fremgår, at færøsk skal benyttes i alle samfundsmæssige forhold og dermed også i bl.a. Færøernes ret og hos det færøske politi, hvor det danske sprog i dag fortsat ofte benyttes.

Betænkningen lægger hermed op til et direkte brud på den nuværende hjemmestyrelov mellem Danmark og Færøerne. I hjemmestyreloven fastslås at "færøsk skal anerkendes som hovedsproget på Færøerne, men dansk skal læres godt og grundigt, og det danske sprog kan ligeså godt som det færøske benyttes i offentlige forhold".

Det er Færøernes Landsstyre, der har fået betænkningen udarbejdet, og formand for arbejdsgruppen, lektor i færøsk sprog og litteratur ved Færøernes seminarium Árni Dahl, siger til Ritzau, at selvom det færøske sprog ikke er truet, er det på høje tid, at der vedtages en officiel sprogpolitik på Færøerne./ritzau/