Bestyrelse langer ud efter eks-formand

Lars Adam Rehof, tidligere formand for Plum-fonden, bærer et stort ansvar for, at der ikke blev ryddet op i fonden i tide, mener bestyrelsesflertallet. Rehof modtog over 800.000 kroner for sit arbejde.

Lars Adam Rehof modtog i sin tid som Plum-fondens formand godt 800.000 kr. for sit arbejde, og i hans periode steg fondens udgifter til den tidligere direktør, advokat Christian Harlang, kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen i den insolvente Enkefru Plums Støttefond inddrager nu også fondens tidligere formand, menneskeretsjuristen Lars Adam Rehof.

Et flertal i bestyrelsen kritiserer Rehof for at have været alt for passiv over for fondens tidligere direktør, advokat Christian Harlang. Det betød, at bestyrelsen ikke kunne føre en stram nok kontrol med udgifterne til Harlang og ikke i tide opdagede, at fondens eksistens var truet af krisen hos gasbetonkoncernen H+H, hvor hele fondens kapital var placeret.

»Jeg havde en forventning om, at formanden havde stillet sig i spidsen for oprydningen, som han selv stemte for at sætte i gang. Men i resten af 2008 var han passiv. I mine øjne gav han op,« siger fondens nuværende formand Ole Donbæk om Lars Adam Rehof, der var formand fra 2004 til januar 2009.

I foråret 2008 kritiserede fondens revisor, at der ikke var tilstrækkelig kontrol med direktørens bilag. Et snævert flertal med Lars Adam Rehof fik iværksat en intern revision, som viste flere uregelmæssigheder og førte til et krav mod Harlang om tilbagebetaling af 208.500 kr. Samtidig blev det opdaget, at direktøren havde anlagt en retssag uden at orientere bestyrelsen fuldt ud, oplyser Ole Donbæk og kalder det »bevidst vildledning« fra Harlangs side.

»Vi fik et chok, da han afleverede en regning på over én mio. kr.,« siger Ole Donbæk.

Rehofs formandsperiode

Alligevel spærrede Rehof og et flertal i bestyrelsen for yderligere skridt mod Christian Harlang, og det var først et år senere, da Rehof og to andre af Harlangs normale støtter forlod bestyrelsen, at der var flertal for at stække direktørens magt og gøre alvor om kravet om tilbagebetaling. Balladen eksploderede, da Berlingske Tidende i sensommeren 2009 kunne afsløre fondens økonomiske og ledelsesmæssige problemer, og flertallet valgte derefter at fyre Harlang.

»Det er ikke de her problemer, der nu lukker fonden. Det er finanskrisen. Men striden har været med til at gøre det sværere at agere,« fastslår Donbæk.

I perioden med Lars Adam Rehof som formand, fra 2005 til og med 2008, steg fondens udgifter til Harlang kraftigt. Han fik 3,75 mio. kr. i salærer og honorarer plus 800.000 kr. for at repræsentere fonden i H+H. Også Lars Adam Rehof fik penge, selv om bestyrelsesarbejdet fra stifteren Lise Plums side var tænkt som ulønnet, omend med en symbolsk betaling til formanden. I sine fem år som formand modtog han i alt 835.000 kr. for sit arbejde i og omkring fonden.

Udover posten som formand var Rehof med i et kapitaludvalg, som skulle rådgive bestyrelsen. Han var med til at anbefale optagelsen af et lån på 41 mio. kr. til køb af flere aktier i H+H, og at fonden skulle sige nej til et tilbud på 300 mio. kr. for dens aktier. Fonden er i dag insolvent med en gæld på 24 mio. kr. og aktiver for ca. 14 mio. og ingen indtægter.

Berlingske Tidende har kontaktet Lars Adam Rehof og Christian Harlang for en kommentar, men de har ikke svaret.