Bertel Haarder ønsker ny kulturkanon som våben mod radikalisering og terror

Kulturminister Bertel Haarder (V) siger til Jyllands-Posten, at han i det nye år vil introducere en ny kulturkanon, der skal være et våben mod kulturel splittelse, radikalisering og terror.

Bertel Haarder. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Bertel Haarder siger i et interview i Jyllands-Posten, at han i det nye år vil lancere en ny danmarkskanon over kulturværdier, som har haft afgørende betydning for Danmark.

Ifølge Haarders udtalelse til Jyllands-Posten er meningen med denne nye kanon, at det skal være et våben i kampen mod kulturel splittelse, radikalisering og terror.

Bertel Haaders initiativ kommer efter års debat om den fhv. kulturminister Brian Mikkelsens (K) initiativ med en række kanonlister. Brian Mikkelsen tog i 2004 initiativ til nedsættelse af en række kanonudvalg, der inden for hvert sit område skulle udvælge det ypperste, som danskerne havde præsteret.

Man fik udvalg for arkitektur, design, billedkunst, teater, litteratur, film og musik. Kulturkanon-udvalget barslede med en samlet list på 108 værker i 2006. Brian Mikkelsens kanon-ide fik skarp kritik fra mange sider for bla. at være et led i den borgerlige regerings værdikamp og ikke være inkluderende over for bl.a. immigranter.

Kulturministeriet oprettede en hjemmeside for Kulturkanonen, men denne blev i 2012 nedlagt af daværende kulturminister Uffe Elbæk.

Også Bertel Haarder var i 2006 på banen med en kanon som undervisningsminister. Han stod for en historiekanon, der var betegnelsen for en liste indeholdende 29 punkter der blev udarbejdet af »Udvalget til styrkelse af historie i folkeskolen«. Også denne historieliste over afgørende vigtige begivenheder i danmarkshistorien skabte debat.

Bertel Haarder udtaler til Jyllands-Posten, at: »Der er nogle, der foragter os og vore værdier, men det skal vi på ingen måde lade os kyse af. især det forhold, at der kommer så mange nye borgere til fra fremmede kulturer, er et argument for, at vi er mere kulturelt tydelige.«

Bertel Haarder siger, at han håber, at den kommende danmarkskanon kan blive en del af Integrationsministeriets indfødsretsprøve.