Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nye opgørelser fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i 2009 var 12.000 flere ansatte på de offentlige sygehuse i forhold til år 2001.
Blandt andet er der godt 3.000 flere fuldtidsansatte sygeplejersker og det samme antal læger i perioden. For andet sundhedsfagligt personale er der tale om en stigning på lidt over tusind fuldtidsansatte.
Afviser massefyringer
Den nye opgørelse får Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder (V) til at afvise påstanden om massefyringer på de offentlige hospitaler, som blandt andre SF's formand, Villy Søvndal har fremført.
- Der er sket en stor stigning i antallet af ansatte på de offentlige sygehuse. Det har betydet mange flere behandlinger på sygehusene - til glæde for tusinder af patienter. Derfor er det simpelthen misvisende, når Villy Søvndal postulerer, at der er massefyringer i sundhedsvæsnet, udtaler han i en pressemeddelelse, der tidligere i dag blev offentliggjort på Ministeriets hjemmeside.
- Det viser sig heldigvis, at de regioner, der har overholdt budgetterne, har præsteret lige så stor en vækst i antallet af behandlede patienter, som dem, der har kørt med store overskridelser, siger han.
Vi bliver i guldalderen
Professor i Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, mener også, at begrebet "massefyringer" er et spørgsmål om, hvordan man ser på tingene. Vi er stadig i guldalderen og ikke stenalderen, når det kommer til servicen på de danske sygehuse.
- Det er jo korrekt, at der er blevet fyret nogen. Men når det er sagt, så er det lige så sikkert som amen i kirken, at det antal afskedigelser, der har fundet sted i 2010, er mindre end det antal nyansatte, der er kommet til i 2009. Dermed er det jo ikke sådan, at man er bombet langt tilbage, og måske især i 2009 har man oplevet, at man er kommet til at ansætte for mange, siger han til Berlingske Tidende.
Han mener derfor heller ikke, at billedet af, at man skal løbe meget stærkere på sygehusene er helt retvisende.
- Der har været et rimeligt forhold imellem antallet af nyansatte og den øgede aktivitet. Samtidig har man øget effektiviteten, og det er ikke kun ved at personalet har måttet løbe stærkere, siger han.