Bertel Haarder får vej opkaldt efter sig trods kritik: »Jeg skal nok opføre mig pænt resten af livet«

Bertel Haarders Vej i Allinge er en sjældenhed. En vej opkaldt efter en nulevende person. »Det er en meget dårlig idé,« siger stednavneekspert.

Bertel Haarder får en vej opkaldt efter sig i Allinge. Hovedpersonen var selv til stede ved afsløringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Berit Hvassum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man må håbe, at Bertel Haarder (V) ikke træder i spinaten, før han stiller træskoene. Ellers vil en tur ned ad Bertel Haarders Vej i Allinge, der blev indviet fredag, ikke give de gode demokratiske associationer, som navnet ellers skulle afføde.

Det er Teknik- og Miljøudvalget i Bornholms Regionskommune, der, stik mod eksperters og FNs anbefalinger, har besluttet at opkalde en vej efter en nulevende person. I dette tilfælde Venstre-manden Bertel Haarder, initiativtager til Folkemødet i Allinge, der på sit CV har mere end 7.900 dage som minister i forskellige regeringer og dermed er den minister, der har siddet længst siden 1901.

Formand for Stednavneudvalget, der er nedsat af Kulturministeriet til at repræsentere Danmark i FNs internationale navnesamarbejde, hedder Peder Gammeltoft. Han medgiver, at kommunerne selv kan bestemme navnene på deres steder, veje og pladser, hvor hans eget udvalg tager sig af landsbyer, byer og vigtige landområder, men han er ikke tilfreds med bornholmernes tilsidesættelse af FNs retningslinjer.

»Det er en meget dårlig idé, og jeg vil på det kraftigste fraråde det. Men det er jo sket. Johnny Madsen har en vej, og Morten Olsen har en vej.«

Peder Gammeltoft og andre stednavnekyndige mener, det er et problem at opkalde lokaliteter og veje efter nulevende personer, fordi personerne, efter at deres navne bliver foreviget på skilte, sten og mindeplader, kan vise sig ikke at være så gode »navngivningselementer.«

»Hvis de kommer til at lave en eller anden form for skandale eller bliver dømt for noget, kan det være, man ikke ser på dem med samme øjne, som man gjorde, da man navngav,« siger Peder Gammeltoft.

Underforstået, at en tur ned ad Bertel Haarders Vej i Allinge bagom Domen og ned til Kampeløkke Havn i fremtiden kan risikere at henvise til en anløben gammelpot i centraladministrationen, hvis Bertel Haarder ikke holder sig på måtten, og ikke, som intentionen er, til Danmarks politiske nestor og fadder til Folkemødet. En succes, der har sat Allinge på landkortet i Roskilde Festivalske dimensioner.

Forelagt Peder Gammeltofts advarsel siger Bertel Haarder:
»Han kan ikke tage glæden fra mig. Jeg er utroligt glad og stolt. Det er mere, end jeg kunne drømme om dengang i 2011 (Folkemødets debut, red.). Og jeg skal nok opføre mig pænt resten af livet, så bornholmerne ikke får skam af mig. Jeg er ligeglad med FNs retningslinjer, og det er jeg glad for, at bornholmerne også er.«

Folkemødet havde første år 12.000 besøgende. I sommer lagde 100.000 vejen forbi det populære »Djøfstortion«, som Folkemødet er blevet kaldt på grund af de mange akademikere, der er til stede på mødet.

»Det var et smukt barn, der blev født dengang med mig som far og Bornholms borgmester som mor. Som altid er det faren, der har fornøjelsen, og moderen der gør arbejdet,« siger Bertel Haarder om Folkemødet.
Ifølge Peder Gammeltoft har mellem 120.000 og 150.000 af Danmarks veje et navn. Han supplerer sin advarsel om ikke at lade nulevende personer lægge navne til veje:

»Risikoen for, at Bertel Haarder skulle gå hen og vise sig at være en skummel fyr, er vel minimal.«