Bertel Haarder er åben for skoletvang i København

Undervisningsminister Bertel Haarder er åben over for at drøfte det frie skolevalg, efter at et flertal på Københavns Rådhus vil tvinge børn ind i en lokal folkeskole. Socialdemokraterne på Christiansborg mener, at kommuner med dårlig integration skal have dispensation til skoletvang. Partierne bag skoleforliget er dog uenige om skoletvang.

Bertel Haarder er åben over for at drøfte det frie skolevalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er åben for skoletvang i København, efter at et flertal i Københavns Borgerrepræsentation nu gør op med det frie skolevalg for at undgå flere »sorte« og »hvide« skoler. Forslaget kræver en lovændring og dermed et nik fra partierne bag skoleforliget.

»Jeg vil ikke tage endelig stilling, før jeg har set forslaget. Jeg er betænkelig, fordi vi risikerer at øge tilgangen til de private skoler. Men jeg vil heller ikke på forhånd feje det af bordet, for København har massive problemer med integrationen på skolerne,« siger Bertel Haarder til Berlingske Tidende.

Kræver lovændring
Han understreger, at forslaget kræver en lovændring. Derfor vil han nu tale med forligspartierne bag skoleforliget.

I Det Konservative Folkeparti, som sammen med Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti står bag forliget, er uddannelsesordfører Charlotte Dyremose stærkt imod forslaget, og ministeren skal ikke regne med, at partiet er klar til at ændre på skoleforliget,

»Skoletvang vil øge integrationsproblemerne gevaldigt. Vi risikerer, at de ressourcestærke forældre fraflytter Københavns Kommune, og så står de ressourcesvage da for alvor tilbage med fletningerne i postkassen. Det vil jeg ikke være med til,« siger hun.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, er helt med på forslaget fra København. Hun opfordrer dog undervisningsministeren til at give kommunalbestyrelser dispensation til at se bort fra det frie valg.

»Hvis det er redskabet, der skal til for at skabe en bredere folkeskole, skal det forsøges. Jeg vil jeg kraftigt opfordre ministeren til at se på Københavns anmodning og tage det lokale demokrati alvorligt,« siger Christine Antorini.

Hun fremhæver, at København er noget særligt i en skolemæssig sammenhæng.

»Det frie skolevalg fungerer rigtig godt nogle steder, men i København har det ført til, at endnu flere forældre har valgt folkeskolen fra,« siger hun.

Bange for flytninger
Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev, vil gerne være med til at droppe det frie skolevalg i København. Venstre i København kom med samme forslag for ca. fire år siden, lyder hendes argument, ligesom de Radikale vil stemme for forslaget.

Dansk Folkeparti mener derimod, at forslaget fører til endnu mere ghettoisering.

»Hvis vi gennemfører forslaget, tvinger vi jo forældre, der ikke vil have deres børn i den lokale skole, til enten at søge privatskoler eller til at flytte til et andet område. Og så kommer vi da for alvor til at opleve flere ghettoer,« siger gruppeformand Carl Christian Ebbesen.

Enhedslisten kalder forslaget sympatisk, men skoleordfører Allan Mylius Thomsen er også betænkelig ved, om det virker efter hensigten.

»Man kan forestille sig, at økonomisk velstillede familier vil flytte eller i endnu højere grad end i dag vil sende deres børn i privatskoler. Og så bliver resultatet blot et endnu mere splittet og segmenteret samfund,« siger han.