Berlingske strammer op på debatten

I kølvandet på massakren i Norge strammer Berlingske op på debatten på nettet. Ekstremisme og personlig forfølgelse skal væk.

Brugere, der vil deltage i blog-debatter på b.dk skal give sig til kende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekstremisme og personlig forfølgelse hører ikke hjemme i Berlingskes blog- og debatfora. Sådan lyder det fra avisens chefredaktion, der efter fredagens tragiske hændelse i Norge har besluttet at stramme op på debatten på nettet.

- Idéen med det er at sikre, at den debat, vi får på nettet, er lige så kvalificeret som den, vi har i printavisen, siger chefredaktør Tom Jensen om de nye retningslinjer for at debattere her på b.dk og Berlingskes andre sites.

Efter den tragiske begivenhed, der fandt sted i Norge, bliver det diskuteret, om blandt andet islam- og indvandringsdebatten har været med til at gøde den tankegang, der lå bag den terrorsigtede Anders Behring Breiviks handlinger.

Ingen nedgørende debat

Og Berlingske vil ikke lægge platform til en debat, der går ud over injuriegrænserne, lyder det.

- Vi ønsker ikke at begrænse den frie og karske debat overhovedet. Den skal være der og vil fortsat være der, men vi ønsker at signalere, at det ikke er på Berlingskes platforme, at den personligt nedgørende debat skal finde sted, siger Tom Jensen.

Blandt de nye tiltag hører blandt andet, at brugere, der ønsker at deltage i blog-debatter, skal give sig til kende og oprette en profil. Indlæg, der har en afsender med forkortede, opdigtede eller falske navne, vil blive slettet.

- Vi kan ikke sikre, at brugere skriver de rigtige oplysninger, men vi kan for eksempel konstatere, når den samme IP-adresse skriver under forskellige navne, siger Tom Jensen.

"Idiot" bliver tjekket

Desuden skal indlæg, der indeholder et eller flere såkaldte cue-words, godkendes af blog-ejeren. Et sådant ord kan for eksempel være "idiot" eller andre ord, der indikerer en nedgørende eller usaglig tone.

Endelig vil avisen afsætte ressourcer på redaktionen til en gang i døgnet at overvåge alle nye indlæg på blog-sitet. Derudover har den enkelte blogger naturligvis mulighed for selv at redigere blog-debatten.

- Jeg håber, at flere får lyst til at debattere på b.dk, fordi debatten bliver mere kvalificeret. Vi har intet imod at begrænse den debat, der indeholder ekstremisme og uhyrligheder, det overordnede sigte er et bedre debatklima, siger Tom Jensen om de nye tiltag.