Berlingske priser lun isforsker

Professor og isforsker Dorthe Dahl-Jensen får Den Berlingske Fonds Hæderspris for sin nuancerede, seriøse og letforståelige formidling af klimavidenskaben.

- Dorthe Dahl-Jensens formidling er nuanceret, seriøs, letforståelig og præget af dyb indsigt og engagement, lyder den begrundelsen for pristildelingen til isforskeren (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg er dybt beæret over, at I har udvalgt mig til at modtage Hædersprisen. Jeg vil gerne dele æren med hele Center for Is og Klima forskningsgruppen, for det er i fællesskab, vi har opnået de store og betydningsfulde resultater.

Sådan sagde professor og isforsker Dorthe Dahl-Jensen, da hun mandag eftermiddag modtog Den Berlingske Fonds Hæderspris på 100.000 kr.

Forinden havde Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, begrundet pristildelingen med følgende ord:

- Dorthe Dahl-Jensens formidling er nuanceret, seriøs, letforståelig og præget af dyb indsigt og engagement.

Og chefredaktøren tilføjede, at »hendes forskning i fortidens klima har givet os et enestående indblik, som vi kan bruge til at forstå nutidens klimatiske udfordringer og risici. Hun har engageret sig levende i formidlingen af forskningens resultater og i at engagere unge nye forskningstalenter i netop dette område.«

Den 54-årige forsker, der har mere end 30 års erfaring fra Grønlands indlandsis, har ikke tænkt sig at stikke prisbeløbet i egen lomme.

Pengene vil hun i stedet investere i en ganske særlig og meget pædagogisk globus til sit institut - en kuglerund elektronisk skærm, der f.eks. kan indstilles til at vise klodens vejrprognoser, Jordens havtemperaturer eller de globale middeltemperaturer gennem de seneste årtier.

Den Berlingske Fonds Hæderspris uddeles hvert år i forbindelse med Berlingskes fødselsdag, og den tildeles en dansker, der inden for politik, erhverv, kultur eller samfund har haft en særlig betydning eller har ydet en særlig indsats.

Foruden checken får prismodtageren et kunstværk af kunstneren Astrid Søe, og det forestiller, som Lisbeth Knudsen sagde, naturligvis en avislæser.