Berlingske portrætterer 43 faldne soldater

I seks år har Berlingskes journalister arbejdet med at portrættere de 43 danske soldater, som døde i Afghanistan. I den opdaterede e-bog, De faldne, som udkommer i dag, fortæller vi for første gang den samlede historie om dem, der betalte med deres liv for en af de alvorligste beslutninger i dansk politik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er ikke en bange eller itusprængt dreng, Hanne Søgaard ser for sig, når hun husker sin søn. Andreas som soldat – i khakiuniform med sit våben i hånden og radioantennen stikkende op fra ryggen – er en virkelighed, der mest eksisterer i en samling af fotos, hun endnu ikke har kunnet holde ud at kigge på.

Andreas liggende død i kisten blev hun og resten af familien frarådet at se. Så det sidste billede, Hanne ser for sig, er Andreas hjemme på orlov. Klædt i hvid T-shirt og slidte, grønne armybukser gik den 26-årige rødblonde knægt rundt og klappede hektisk på sine mange lommer: Hvor-er-min-mobiltelefon, hvor-er-mine-bilnøgler? Han var smilende og glad, i så sorgløs hast tilbage til vennerne og de sidste uger i Afghanistan, at Hanne måtte råbe efter ham: »Hey, du kan da ikke bare gå uden at give din mor et kram?«

Der findes 43 familier i Danmark som Hanne Søgaard og Kurt Nørregaard Nielsens. 43 små eller store grupper af forældrepar, kærester, søskende og børn, som ikke taler om »krigen« eller »Afghanistan« på samme teoretiske måde som vi andre.

»Var det det værd?« spørger politikere og medier, når den årlige flagdag melder sig, og konsekvenserne ved at være en stadig oftere krigsførende nation træder tydeligt frem. Ingen steder vil spørgsmålet »Var det indsatsen værd?« gøre mere ondt end i disse 43 familier. Det er 43 familier, for hvem krigen aldrig »slutter« eller bliver »overstået« eller »er vundet«. Eller noget som helst andet. Krigen følger med som et vilkår resten af livet.«

Med disse sætninger indledes Berlingskes nyeste e-bog, som udkommer i dag: »De faldne«.

I seks år har Berlingskes journalister arbejdet løbende på at portrættere de faldne soldater. Et år efter de sidste kampsoldaters hjemkomst fra Afghanistan kan Berlingske nu for første gang udgive et portræt af samtlige de 43, som mistede livet i Afghanistan under Danmarks krigsindsats fra 2002 til 2014, og af de omstændigheder, der forårsagede deres død.

De 43 soldater blev fløjet hjem i kister dækket af et dannebrogsflag og blev efterhånden blot et nummer i en alt for lang række.

Men hvem lå inde i kiste nummer 1, 7, 13, 35 eller 31? Bag hvert nummer gemmer sig et menneske. En far. En bror. En søster. En søn, en kæreste, en god ven. En FCK-fan, en jæger, en festabe, en bogorm, en handyman.

I »De faldne« - en opdatering af papirbogen med samme navn, som udkom i 2010 - går vi bag om statistikken og de nøgterne officielle meddelelser. Gennem familierne, vennerne, præsterne og soldaterkammeraterne fortæller Berlingske de faldne soldaters historie - én for én. Tilsammen er de fortællingen om de almindelige mænd, der blev sat til at udføre en af de mest usædvanlige, omstridte og alvorlige beslutninger i dansk demokratis historie - og konsekvenserne af den.