Berlingske på Pokemon-jagt: »Der er en her! Det er en Drowzee«

I et nyt spil til mobilen skal spillerne fange Pokémon-dyr ude i virkeligheden, og det har allerede voldt problemer for politiet. I Kongens Have vrimler det med jægere og lommemonstre.

Pokemon Go entusiaster, der viser rundt i den virituelle/virkelig Pokemon-verden. Her er det Sebastian Gluud på 21, Casper Ege på 23, Tobias Grøndahl på 21, Mathias Rask på 21 og Emil Møller 20. Og en Drowzee nederst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fem unge mænd fra livgarden er taget i Kongens Have i deres fritid. Men de har hverken en six-pack eller en frisbee under armen, og de er heller ikke kommet for at beundre de mange kvinder, som soler sig i parken. De fem livgarder stirrer derimod fortryllet ned i deres mobiler, mens de vandrer rundt på stierne for at fange virtuelle Pokémons.

»Der er en her! Det er en Drowzee,« siger 21-årige Sebastian Gluud.

»Jeg har set den,« svarer 23-årige Casper Ege. De fem venner er ved at fange de virituelle Pokémon-figurer som en del af det nye app-spil, Pokémon Go. Spillet har været tilgængeligt i USA siden starten af juli, mens det i Danmark blev frigivet i weekenden.

Spillet kombinerer både den virtuelle og virkelige verden, når man med sin telefon bevæger sig rundt i byen på jagt efter Pokémons.

»Jeg er vokset op med Pokémon. Det er nostalgisk at kunne jage dem selv Og så kommer man udenfor og motionere, fordi man bl.a. skal gå fem km for at udklække et særligt Pokémon-æg,« fortæller Sebastian Gluud, mens hans ven 21-årige Tobias Møller stemmer i:

»Jeg spiller det med min kone om aftenen. Så går vi en tur sammen og oplever byen på en anden måde.«

For drengene er spillet en god måde at være social på. Fremfor at sidde ved hver sin computer, kommer de med Pokémon Go udenfor og møder andre jægere, som de falder i snak med.

Kigger man rundt i Kongens Have, ser man også hurtigt, at de fem fyre ikke er de eneste, der er på jagt efter nye lommemonstre til samlingen.

I parken midt i København løber både drenge og piger i alle aldre rundt med venner, kærester, kolleger og familie for at fange Pokémons til samlingen. Der er nemlig nogle gode »fælder« i haven, hvor Pokémons bliver lokket hen, lyder det.

Spillet er allerede blevet et stort hit, og drengene fortæller, at de som livgarder i weekenden har oplevet, at folk har spurgt om adgang til kastellet. Derinde var nemlig en sjælden Pokémon, som de ønskede at fange.

Det har de mange entusiastiske jægere dog ikke fået lov til, men flere politikredse i Danmark fortæller, at Pokémon-entusiasterne ikke skyer mange midler i deres jagt.

Blå blink og Pokémons

Københavns Vestegns politi oplyser, at de er rykket ud til en skole om natten i Hvidovre med blå blink og hundepatrulje, fordi naboer troede, at der var indbrud.

Det viste sig at være tre 15-årige Pokémon-jægere på jagt i nattens mulm og mørke med pandelamper.

Politikredsen har desuden fået henvendelser fra flere borgere, der har set folk luske rundt i deres haver. Det viste sig dog igen at være Pokémon-dillen, der var kravlet ind mellem hyacinter og margueritter.

Lignende historier lyder fra andre politikredse, og Nordsjællands Politi har i en pressemeddelelse bedt Pokémon-jægerne om at overveje deres adfærd og i øvrigt se sig for i trafikken. Det har nemlig været et problem, at Pokémon-billister i flere dele af landet pludseligt er stoppet op for at fange en sjælden figur.

»Det er fint, at folk udnytter byrummet til at spille, men de skal være opmærksomme på, hvor de færdes,« siger pressekoordinator Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi.

Et spil til alle typer

Årsagen til spillets succes kan findes i, at det især henvender sig til tre forskellige målgrupper:

Samlerne, der vil jagte Pokémons, trænerne, der vil forbedre deres lommemonstre, og konkurrenterne, der vil kæmpe mod andre spillere. Det fortæller spil-ekspert Morten Skovgaard, der selv er hoppet med på bølgen:

»Alle, der er vokset op med Pokémon-tegneserien i 90’erne, føler nostalgi ved app-spillet. Det er et nemt spil, der henvender sig til forskellige spillere.«

Derudover er spillet socialt, siger han. Pokémon-jægere bliver tvunget væk fra deres computer og ud i byen, og Morten Skovgaard har mødt flere spillere med social angst, som med app-spillet overvinder deres frygt, når de møder andre spillere i den virkelige verden.

»Spillet lader dig opleve din by fra en hel anden vinkel. Jeg har boet på Nørrebro hele mit liv, og pludselig opdager jeg steder og detaljer, jeg aldrig har set før, fordi der er en Pokémon,« siger Morten Skovgaard:

»Der er adventure over det, når man går på jagt.«

Det er lektor i antropologi på Københavns Universitet, Bjarke Oxlund, enig i. Han har ikke selv jagtet Pokémons, men mener, at spillet netop er populært, fordi det kombinerer fantasi og virkelighed.

»Det kræver ikke en stor investering, som f.eks. rollespil, hvor du skal helt ud i skoven og have et flot kostume. I Pokémon Go er du i en rollespilsverden, men det er lettilgængeligt og kræver ikke meget.«

Hvorvidt jagten kommer til at fortsætte i fremtiden, er de to eksperter dog ikke helt enige om. Bjarke Oxlund mener, at der er tale om »en døgnflue«, mens Morten Skovgaard derimod mener, at vi i fremtiden vil se flere spil af samme type.

»Hvis man er LEGO lige nu, kigger man på, hvad det er, der har fanget folk, så det kan udnyttes i deres egne spil,« spår han.

Om spillet bliver en længerevarende dille eller ej er dog ikke vigtigt for livgarderne i Kongens Have.

»Skal vi gå til Rosenborg Slot nu? Der er et træningscenter, hvor vi kan udvikle Pokémons,« spørger en af jægerne, før de fem venner rejser sig for at drage videre ud på livets færd med et enkelt mål: Pokémon – de skal fange dem.

…Men må vi anbefale, at du kigger efter, hvor du fanger dine nye Pokémons.