Berlingske-journalister vinder fornem international pris

Fire medlemmer af Berlingskes gravergruppe modtager den prestige­fyldte pris The Data Journalism Award 2015 for det storstilede projektet #Sporet.

 

Berlingske har netop vundet en international pris i en verdensomspændende journalistisk konkurrence, der arrangeres af Global Editors Network.

Eva Jung, Lars Nørgaard Pedersen, Jesper Woldenhof og Zoran Todorovic modtog torsdag aften i Barcelona en delt førstepris i den åbne data-katagori i Data Journalism Awards (DJA) for deres storstilede projekt #Sporet – i konkurrence med medier fra resten af kloden.

I forvejen har #Sporet vundet førsteprisen i kategorien »facts« i Nordisk datajournalistiks årlige konkurrence, NODA Awards. Vi besluttede på Berlingske i 2014 at sætte mange ressourcer ind på projektet, eftersom overvågning, logning og indsamling af persondata i mange måneder havde trukket overskrifter verden over.

Snowden-afsløringerne har udstillet, hvor systematisk de amerikanske og britiske efterretningstjenester overvåger verdens befolkning. Med #Sporet har det været vores ambition at gøre overvågningsdebatten konkret og demonstrere, hvor detaljeret man kan kortlægge personer alene ud fra såkaldte metadata, fordi vi efterlader os digitale fodspor overalt.

Med meget stor velvilje og åbenhed fra de to folketingspolitikere Sofie Carsten Nielsen (R) og Jens Joel (S) kunne vi efter flere måneders intenst arbejde præsentere og visualisere fulde persondatasæt på de to medlemmer af regeringen.

De fire prisvindere indsamlede i alt flere end 18.000 e-mails, 31.000 registrerede teledata, 2.400 bankdata, 34.000 lokationspunkter og 2.800 kalenderoplysninger. Hertil kommer mange tusinde data generelt fra apps, fra browserhistorik, foto, internetindkøb, Skat, politiet, Facebook og meget mere.
Projektet er det mest omfattende dataprojekt på enkeltpersoner, som hidtil er udført. End ikke førende britiske eller amerikanske medier har kortlagt og visualiseret så mange datasæt på enkeltpersoner. Og i dette tilfælde er der altså tale om magthavere, hvoraf den ene i dag har titel af minister. Sporet har vakt international opmærksomhed og er blevet dækket med flere indslag i britiske BBC og Financial Times.

På Berlingske sætter vi en ære i hver dag at tilbyde kunderne nyt om Danmark og resten af verden. Men vi sætter også en ære i at skabe ekstraordinære projekter, som leverer ekstraordinær viden til gavn for vores kunder. #Sporet er et af disse projekter.

#Sporet-holdet i Barcelona til overrækkelsen af den fornemme pris. Fold sammen
Læs mere

#Sporet er et digitalt univers, som kortlægger mange tusinde såkaldte metadata over folketingspolitikerne Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale og Jens Joel fra Socialdemokraterne.

Begge politikere havde helt undtagelsesvist givet Berlingske adgang til deres private metadata, det vil sige overordnede data som afsender, modtager og tidspunkt for SMSer, men ikke selve tekstindholdet.

Læs alt om #Sporet her