Berlingske-journalist modtager EU-pris

Den prestigefyldte pris »EU Health Prize for Journalists« hædrer hvert år bemærkelsesværdig journalistik inden for sundhedsområdet.

Berlingske journalist Mette Dahlgaard er blevet hædret i EU for sin artikel "Slår jeg nogen ihjel?" Artiklen omhandler Henrik Koch, som i begyndelsen af 1980erne var sæddonor. Han fandt senere ud af, at han havde givet en alvorlig kræftform videre til halvdelen af sine børn, og forsøgte forgæves at advare Sundhedsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske-journalist Mette Dahlgaard indtog tredjepladsen ved tirsdagens prisoverrækkelse af EUs journalistpris for sundhedsjournalistik. Hun var nomineret for artiklen Slår jeg nogen ihjel? som i 2013 belyste og problematiserede Danmarks praksis på sæddonationsområdet.

Historien omhandler Henrik Koch, som i begyndelsen af 1980erne var sæddonor. Han fandt senere ud af, at han havde givet en alvorlig kræftform videre til halvdelen af sine børn.

Da han forsøgte at advare sundhedssystemet om, at en række donorbørn formentlig har arvet hans sygdom, blev sagen dysset ned med Sundhedsstyrelsens accept.

»Jeg er stolt af prisen. Det er vigtigt, at journalistik, som er omfattende i både research og tidsforbrug, bliver anerkendt, ellers vælger aviserne at satse på det nemme og hurtige,« fortæller prisvinder Mette Dahlgaard.

Det var da også en lang proces at udforme artiklen. Mette Dahlgaard fortæller, at der gik omkring tre måneder, fra Henrik Koch kontaktede hende, til hun satte det sidste punktum.

»Historien var meget omfattende. Vi søgte i flere omgange aktindsigter i Henriks journaler fra mange forskellige hospitaler. Det var også et komplekst stofområde at sætte sig ind i, fordi lovgivningen gik mere end 30 år tilbage,« fortæller Mette Dahlgaard.

Juryen, som består af medlemmer af EU-kommissionen, sundhedseksperter og journalister, lagde vægt på historiens originale emne, den velfunderede og omfattende research og formidlingen af historien.

Selv synes Mette Dahlgaard, historien er vigtig, fordi den belyser et velkendt emne fra en side, vi ikke er vant til at se.

»Man kigger normalt meget på forældrenes tarv, når man snakker om donation. Denne historie belyser børnenes tarv, at donorbørn er udelukket fra at få informationer om faderes sygdomshistorik på grund af donoranonymitet.«

Prisen er blevet uddelt siden 2009 og blev startet for at stimulere kvalitetsjournalistik, som rejser vigtige sundhedsmæssige problemstillinger.

Udover æren modtager vinderne en sum penge. For sin tredjeplads modtager Mette Dahlgaard 2.500 euro, hvilket svarer til 18.665 danske kroner.

En national jury starter med at nominere en kandidat fra hjemlandet, som derefter går videre i konkurrencen om den store pris i EU.

Danmark har nu to gange bevæget sig ind i den europæiske top tre. Begge gange har det være artikler fra Berlingske, som tog æren.

I 2010 blev de fire Berlingske journalister Line Holm Nielsen, Morten Crone, Kasper Krogh, Jesper Woldenhof og fotograf Linda Henriksen således også hædret med en tredjeplads for deres artikel Det store svigt.