Berlingske-fotograf fangede tidsånden i ét billede, som nu går verden rundt

Berlingskes fotojournalist Ólafur Steinar Gestsson tog i marts et billede til et borgermøde i Kalundborg. Billedet har nu skabt overskrifter i det store udland.

Informationsmøde i Kalundborg om det nye asylcenter 1.3.2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Der stod hun i sin hijab. Alene. Og i dyb kontrast til de mange etniske danskere, som sad samlet på hallens tribune.

Det var 1. marts, og der var borgermøde i en hal i Kalundborg. På dagsordenen var spørgsmålet om, hvorvidt et asylcenter skulle etableres i byen. Noget der var meget stærke holdninger til, som du kan læse i den oprindelige artikel her.

Berlingskes fotojournalist Ólafur Steinar Gestsson var taget til borgermødet for at dække begivenheden, og her tog han det billede, som nu høster anerkendelse også i udlandet.

Billedet har trukket overskrifter i danske såvel som udenlandske medier, herunder det amerikanske medie Quartz og britiske The Independent.

Både Quartz og The Independent har interviewet Ólafur Steinar Gestsson og udråbt billedet fra Kalundborg til at være et symbol på, hvordan verden ser ud lige nu.

»Mistilliden til muslimer er blevet et giftigt emne i Vesten, der blandt andet er karakteriseret ved Donald Trumps succesfulde kampagne og de højreorienterede politiske grupperinger i Europa. Et gribende foto taget af en ung dansk fotograf indfanger lige præcis, hvor isolerende det kan føles,« skriver Quartz om billedet.

Billedet har skabt debat både på danske og udenlandske mediers Facebook-sider. Flere sætter spørgsmålstegn ved, om billedet tillægges en større betydning, end det burde.

»Måske er hun bare kommet for sent og leder efter sin gruppe af venner. Måske hun lige er kommet tilbage fra toilettet og venter på en pause, hvor hun kan gå tilbage til sin plads, så hun ikke forstyrrer nogle af de andre tilskuere,« skriver en bruger til Quartz' Facebook-opslag.

Og ja, måske. Måske der er en logisk forklaring på, hvorfor hun står der alene. Ikke desto mindre taler billedet stadig ind i den opfattelse, som Ólafur Steinar Gestsson har af epiosden i dag.

»Hun kunne lige så godt være dansk, og nogle af menneskerne til venstre kunne lige så godt være fortalere for et asylcenter. Men jeg synes, at symbolikken er slående. For mig symboliserer dette triste billede Danmark i dag. Voksende racisme, fremmedhad, eksklusion og frygt. Mure bliver bygget, hvor vi skulle rive dem ned,« siger Ólafur Steinar Gestsson i interviewet med Quartz.

Ólafur Steinar Gestsson vandt prisen Award of Excellence i kategorien Generel News ved verdens største konkurrence for fotojournaliststuderende, CPOY, for netop dette billede i starten af november.