Beredskab mod dræber-influenza

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har netop fået grønt lys i Folketinget til at anvende 20 millioner kroner på at etablere et stærkt dansk beredskab med konstant overvågning af virus og udvikling af nye vacciner, skriver gratisavisen MetroXpress.

Det skyldes, at sundhedsmyndighederne vurderer, at det kun er et spørgsmål om tid, inden en epidemi af en særlig farlig influenza-type vil sprede sig fra fugle og ramme vores del af verden.

- Statistisk set vil en ny verdensomspændende epidemi - alvorlig eller mindre alvorlig - bryde ud før eller senere. Den situation kan vi være velforberedte på, og det skal vi selvfølgelig være, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til den aktuelle fugleinfluenza i Asien, der kunne have spredt sig til resten af verden.

Ifølge overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, der skal stå for etableringen af det kommende beredskab, opstår verdesomspændende influenza-epidemier tre til fire gange hvert århundrede.

- Den spanske syge i 1918 kostede 14.000 dødsfald alene i Danmark. Men flere vil kunne huske Hong Kong-influenzaen i 1969, der gjorde halvdelen af danskerne sengeliggende og betød en overdødelighed på 1.300 personer, oplyser Kåre Mølbak.

- Derfor er der god grund til at ivæksætte et særligt beredskab, som bringer os på højde med andre lande. Ud over risikoen for at dø har det store samfundsmæssige omkostninger, når så mange ligger i sengen på samme tid, siger han.

Ifølge et såkaldt aktsstykke til Folketingets Finansudvalg, der beskriver beredskabet, skal en ny type virus opdages mindst seks måneder forinden, hvis Danmark skal nå at opbygge tilstrækkelige lagre af vaccine.

/ritzau/