Bent Winther: Mette Frederiksens forslag er designet til Støjbergs vælgere

Mette Frederiksen forsøger at kapre vælgere tilbage fra Inger Støjberg, mener Berlingskes politiske kommentator.

Statsminister Mette Frederiksen (S) går nu i kamp om Støjbergs (V) vælgere, mener Bent Winther, Berlingskes politiske kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Frederiksens (S) plan om, at unge sosu-studerende under 25 år skal have løn under uddannelse, er nøje tilrettelagt.

En plan, der skal stille Socialdemokratiet bedre i kampen mod ikke mindst Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

Sådan lyder analysen fra Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

»Forslaget er nøje designet til at tilgodese den vælgergruppe, som Socialdemokratiet gerne vil have tilbage, og som de nu kæmper med Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne om. Og så spiller det fint sammen med Mette Frederiksens løfte om højere løn til offentligt ansatte, der er brug for,« siger Bent Winther.

Mette Frederiksen meddelte i slutningen af august i Jyllands-Posten, at hun var klar til at tale om lønnen blandt offentligt ansatte – uden dog at nævne specifikke grupper.

Men det gør hun nu.

Ideen er, at eleverne på anden del af sosu-grundforløbet, hvor de sidder på skolebænken og undervises i fag som dansk og naturfag, skal have løn.

I flere kommuner har man allerede indført det. På Bornholm trådte ordningen i kraft i januar i år, efter at kommunalbestyrelsen besluttede det kort inden årsskiftet. Her er lønnen blandt de unge sosu-studerende op til 22.000 kroner om måneden før skat.

Bent Winther mener, at forslaget »giver god mening«, når det handler om at tiltrække flere sosu'er til uddannelsen.

»Men det åbner også for flere problemer. For hvad med de andre fag, som der er mangel på: sygeplejersker, pædagoger og lærere? Skal de også elevløn? Og så er der det overordnede, at der kommer til at mangle hænder andre steder, i detailhandlen for eksempel, hvis flere bliver sosu'er,« siger Berlingskes politiske kommentator.