Bendtsens ven fik Ridderkorset

Tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsens departementschef bad i 2007 kongehuset uddele et ridderkors til en af ministerens nære venner, ejeren af Jensens Bøfhus.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en sag ryger nu ud af Bendt Bendtsens jagtskab.

Den konservative toppolitiker uddelte som økonomi- og erhvervsminister i marts 2007 ridderkorset til en af sine nære venner, ejeren af Jensens Bøfhus, Palle Skov Jensen, som han ofte møder privat og på jagter, skriver B.T. i dag søndag.

Ridderkorset er således endt hos manden med whiskysauce og softice-bar, selvom korset ikke er givet til en eneste ejer af de 13 restauranter i Danmark med Michelin-stjerner og landets ypperste kogekunst.

B.T. er i besiddelse af indstillingen til kongehuset, som Bendt Bendtsens departmentschef skrev 20. februar 2007. Her står, at Palle Skov Jensen bør have ridderkorset, fordi han har skabt Jensen’s Bøfhus, sidder i bestyrelsen i Odense Zoo og er med Odense Skyttelaug.

Palle Skov Jensen modtog korset en måned senere, og han var den 23. april 2007 i audiens hos Dronning Margrethe for at takke for ordenen. Formelt er det nemlig kongehuset, der uddeler ordener efter ministeriernes indstilling.

»Jeg mindes ikke, at vi nogensinde har sagt nej til en indstilling til en orden fra en departmentschef og et ministerium,« siger kontorchef i kongehusets kabinetssekretariat Bjarne Grønfeldt til B.T.

Få erhvervsfolk får ordenen
Erhvervsfolk er sjældne modtagere af ridderkors. Kun seks erhvervsfolk, herunder Danske Banks direktør Peter Straarup, fik et ridderkors i 2008. Den øverste direktør for Danmarks største bank med godt 20.000 ansatte fik sit ridderkors et år efter Palle Skov Jensen. Endnu sjældnere tildeles de restauratører.

»Det er jo ikke ordener, man rutter med. I de sidste 15 år kender jeg kun til, at der er uddelt tre ordener til folk i branchen,« siger formand Lone Njor fra Horesta, foreningen for alle danske hoteller og restauranter.

»En gik til en hotelejer, en orden gik til én i vores organisation – og så ridderkorset til Palle Skov Jensen, som i øvrigt er dygtig,« siger hun.

At en så vigtig orden er gået til Jensens Bøfhus undrer foreningen for dansk madkultur, Det Danske Gastronomiske Akademi:

»Det er dybt krænkende. Man kan jo ikke ligefrem sige, at Jensens Bøfhus har gjort noget for den danske madkultur – og kongehuset spiser der jo ikke. Nu virker Palle Skov Jensens ridderkors jo latterligt, når han er indstillet af sin ven Bendt Bendtsen,« siger vicepræsident Claus Tingstrøm.

En ekspert i ordener, Steen Zangenberg, der er i den københavnske ledelse for Skandinavisk Heraldisk Selskab, der interesserer sig for ordener og våbenskjold, synes, at ministeren burde have ladet være: »Det er ikke kongehusets opgave at sætte spørgsmålstegn ved ministerens dømmekraft. Normalt er det de personer, der har gjort noget for Danmark og almenvellet, der får ordener i Danmark, og her vejer det, at han har arbejdet for Odense Zoo. Men denne indstilling virker privat, og man kan spørge, om den kommer fra ministeren eller fra vennen Bendt Bendtsen,« siger han.

Både Bendt Bendtsen og Økonomi- og Erhvervsministeriet har afvist at svare på emnet over for B.T.

Jensens Bøfhus’ ejer, Palle Skov Jensen svarer skriftligt:

»På dit spørgsmål om jeg skulle have haft en diskussion med Bendt Bendtsen om ridderkorset kan jeg klart sige, det har jeg ikke. Det er rigtigt, Bendt Bendtsen og jeg er skyttebrødre i Odense Kongelig Privilegerede Skyttelaug sammen med ca. 500 andre.«