Bendtsen afviser at have sovet i timen

Vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) afviser at have sovet i timen, da han i 2002 var formand ved det EU-møde, hvor man vedtog det ændrede EU-direktiv, der har sat den danske udlændingelovgivning under pres. »Problemet er ikke direktivet, men EF-Domstolen,« siger Bendtsen.

Problemet i denne sag er ikke direktivet, men EF-Domstolen, siger vicestatsminister Bendt Bendtsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

De Konservatives leder, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen mælede ikke et ord om den danske udlændingelovgivning, da han i november 2002 sad for bordenden ved det ministerrådsmøde i EU, hvor man besluttede at ændre EUs regler om fri bevægelighed og opholdsret.

Og dét selvom Bendtsen af embedsmænd i centraladministrationen var advaret om, at ændringerne, der var begrundet i regelforenkling, ville »medføre en vis udvidelse af retten til familiesammenføring«.

Det skriver ugebrevet Mandag Morgen i en analyse af forløbet, der førte frem til ændringerne af direktivet. Ifølge ugebrevet løftede hverken den konservative partileder eller Venstre-medlemmer af Europa-Parlamentet, som stemte for ændringerne, øjenbryn over for embedsmændenes advarsel, der blev sendt til Folketingets Europa-udvalg.

Detaljeret redegørelse
Bendt Bendtsen afviste imidlertid i går i en lang og detaljeret redegørelse, at han skulle have sovet i timen.

»Problemet i denne sag er ikke direktivet, men at EF-domstolen den 25. juli foretog en regulær kovending. Hvis det under behandlingen af direktivet fra 2001 til 2004 var blevet vurderet, at det ville indebære væsentlige ændringer i den danske udlændingepolitik, så havde vi da reageret,« siger Bendt Bendtsen i sin pressemeddelelse.

Økonomi- og erhvervsministeren afviser videre at gå ind i »en spidsfindig vurdering« af alle EF-Domstolens domme på området. Og han understreger, at sagen efter hans opfattelse handler om en radikalt ændret retspraksis fra domstolen i Luxembourg.

»Der er ikke sovet i timen. Denne sag drejer sig først og fremmest om, at EF-domstolen har foretaget en kovending – en kovending, der betyder, at vi ikke længere kan opretholde vores krav om lovligt ophold,« siger Bendtsen, der tilføjer, at Danmark ikke er alene med sin bekymring over den såkaldte Metock-dom fra 25. juli i år.

Mindst 10 andre EU-lande er uenige med domstolen – heriblandt Tyskland og Storbritannien – og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde i sidste uge, at regeringen nu vil forsøge at rejse sagen over for EU-Kommissionen. Eksperter vurderer, at det bliver meget svært for Danmark at få ændringer igennem.

Dansk Folkeparti kritiserer regeringen for at have sovet i timen, fordi direktivet i artikel 7 siger, at reglerne for ophold over seks måneder gælder »tillige familiemedlemmer, der ikke er statsborgere i en medlemsstat, når familiemedlemmerne slutter sig til en unionsborger i værtsmedlemsstaten.«