Bendtsen advarer mod lønfest

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) maner til mådehold i overenskomstforhandlingerne. »Fuldstændig malplaceret,« mener arbejdsmarkedsforsker.

Netop som overenskomstforhandlingerne er startet, advarer erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) arbejdsmarkedets parter mod en løssluppen lønfest, der kan skade den danske konkurrenceevne.

»Det går godt for dansk økonomi. Men det betyder ikke, at vi kan lade daleren rulle. Vi står over for nogle overenskomstforhandlinger,der kan blive afgørende for Danmarks konkurrenceevne i fremtiden,« siger Bendt Bendtsen som dermed bryder den uskrevne regel om, at politikerne holder sig fra at komme med gode råd til arbejdsmarkedets parter under forhandlingerne.

»Det er ikke noget, politikerne skal blande sig i. Men der er ingen tvivl om, at både fagforeningerne og arbejdsgiverne godt er klar over, at vi skal bevare konkurrencekraften. Bevarer vi ikke konkurrencekraften i Danmark, betyder det øget outsourcing, og det vil i sidste ende betyde et tab af arbejdspladser,« siger Bendt Bendtsen.

Arbejdsmarkedsforsker og professor Jesper Due kalder Bendt Bendtsens melding for »højst overraskende«:

»Det er fuldstændig malplaceret, fordi vi har et arbejdsmarked, der aldrig nogen sinde i danmarkshistorien har opført sig så ansvarsfuldt, som tilfældet har været indtil nu,« siger han.

Jesper Due konstaterer, at det ikke er første gang, en politiker blander sig i overenskomstforhandlinger.

»Men det har som regel ikke været med et positivt resultat og specielt ikke, når overenskomstforhandlingerne er i gang,« siger han.

Fra arbejdsgiverne er meldingen, at man ikke har brug for gode råd til overenskomstforhandlingerne. Hverken fra regeringspolitikere eller økonomer:

»De danske arbejdsgivere er fuldstændig opmærksomme på situationen i Danmark, så det bedste er at give forhandlingsparterne fuldstændig arbejdsro til at forhandle overenskomsterne hjem uden skadepåvirkning,« siger adm. direktør Jørn Neergaard Larsen fra DA.