Bendt Bendtsen har ikke lyst til at drikke kaffe med Pia Kjærsgaard

Sidste gang forholdet mellem Dansk Folkeparti og de Konservative var i søgang, endte det trods alt i forsoningsfrokost med kaffe. Det sker ikke denne gang. Bendt Bendtsen gider ikke længere høre på flere ord fra Pia Kjærsgaard. Nu må hun vise sine gode intentioner i form af handling.

Bendt Bendtsen og Pia Kjærsgaard taler stadig ikke sammen. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Nytåret er som bekendt også anledning til at få visket tavlen ren og få begyndt forfra på det, som endte halvskidt. Sådan er det bare ikke i det kronisk syge forhold mellem Dansk Folkeparti og de Konservative.

Den konservative leder Bendt Bendtsen har nu besluttet, at han ikke gider drikke forsoningskaffe med Pia Kjærsgaard. Han gider ikke høre flere ord fra den kvinde, lyder medlingen: Nu må hun i stedet via sine handlinger vise, at hun kan fungere sammen med andre.

Pia Kjærsgaard nævnte ellers henkastet i kølvandet på fyringen af den konservative familie- og forbrugerminister Lars Barfoed, at hun da godt kunne strække armen frem og drikke en kop kaffe efter jul med de Konservative, hvis der skulle være behov for det.

Nøjagtig som det skete, da de to partiledere spiste forsoningsfrokost med kaffe i foråret. Men det var et indholdsløst mediestunt, og som en konservativ kilde bemærker, så »gik der ti sekunder, og så begyndte Pia Kjærsgaard minsandten at råbe op igen. Næste gang partilederne mødes, bliver det derfor i et forhandlingslokale.«

Bendt Bendtsen vil ikke selv udtale sig, men det vil til gengæld hans politiske ordfører, Pia Christmas-Møller: »Dansk Folkeparti har angrebet hele regeringen. Og her ser jeg ikke løsningen i form af en kaffeklub med løs snak, men derimod er der behov for, at alle - som ønsker, at regeringens resultater fortsætter - finder respekten frem i et professionelt samarbejde. Og Pia Kjærsgaard må derfor nu i sine handlinger vise, at hun kan samarbejde og finde den gode, konstruktive tone frem.«

Version 117 af krigen får ikke i denne omgang yderligere brændstof fra Pia Kjærsgaard. Hun begrunder sin tavshed med, at hun slet ikke har sendt nogen officiel invitation. Det blev blot nævnt henkastet før juleferien, da de Konservative var helt oppe i det røde felt.

Men er der et sted, hvor man efterhånden er grundig træt af de endeløse stridigheder, så er det hos storebror i det borgerlige samarbejde: Venstre. Her har finansminister Thor Pedersen for vane at sige på gruppemøderne, at fornærmende bemærkninger over for Dansk Folkeparti koster et par hundrede millioner kroner ved forhandlingsbordene.

Det kan godt være, indrømmer de Konservative, men svarer i korridorerne på Christiansborg, at Venstre jo nærmest er parate til at sælge deres egen bedstemor for magtens skyld.

Der må være en grænse, siger K, og den er åbenbart i første omgang trukket ved en kaffebordet.

Den politiske sæson 2007 er begyndt.