Beløbet til kontrol af vand halveret

Regeringen øger risikoen for forurening af drikkevand ved at halvere bevillingerne til overvågning, mener vandværkerne. Vi får samme kontrol for det halve beløb, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens vandværker især på Sjælland får stadig sværere ved at finde rent vand i undergrunden, halverer regeringen nu bevillingerne til at holde øje med drikkevandsressourcerne.

Konsekvensen er ifølge vandværkernes forening DANVA en forringet overvågning, der øger risikoen for, at forurening ikke opdages, før den har nået drikkevandsboringerne.

»Når kendskabet til grundvandets kvalitet bliver ringere, øger det også risikoen for, at vi får placeret nye indvindingsboringer i magasiner, der er forurenede,« siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Fund af sprøjtegifte i grundvandet har op gennem nullerne fået vandværkerne til at investere flere hundrede millioner kroner i at finde nye magasiner af vand, der er rent nok til, at det kan pumpes op i danskernes vandhaner. Men et nyt udspil fra miljøministeren betyder nu, at bevillingerne til at holde øje med kvaliteten og omfanget af danskernes drikkevandsressource vil være halveret fra 42 millioner kroner i 2001 til 21 millioner kroner i år.

Socialdemokraternes miljøpolitiske ordfører, Mette Gjerskov, siger, at de mange års nedskæringer i midlerne til grundvandsovervågningen svækker det brede billede af grundvandsmagasinerne, der er et af værnene mod ødelæggelse af vandværkernes indvindingsboringer.

»Vi finder sprøjtegifte i grundvandet, der overskrider grænseværdierne, selv om de er godkendt af Miljøstyrelsen. Samtidig er en stigende andel af grundvandsprøverne forurenede, så det i dag gælder hver fjerde. Alligevel forringer regeringen overvågningen og sender dermed aben videre til vandværkerne og drikkevandsforbrugerne,« siger Mette Gjerskov.

Miljøministeren: En succes

Når bevillingerne til overvågning af grundvandet er beskåret, skyldes det først og fremmest en beslutning i 2004 om at flytte en ordentlig bid af grundvandspengene til et program for overvågning af dyr, planter og naturtyper.

Siden faldt beløbet betragteligt som følge af kommunalreformens krav om effektivisering. Og med regeringens nye overvågningsprogram 2011-2015 får bevillingerne endnu et hak.

Miljøminister Karen Ellemann (V) mener dog ikke, at grundvandsovervågningen er forringet. Tværtimod ser hun det som en succes, at overvågningen har været så effektiv, at der nu er behov for at undersøge vandet for langt færre stoffer.

»Vi får i dag en overvågning, der er lige så intensiv for det halve beløb. Det skyldes, at vi skal undersøge vandet for færre stoffer. Samtidig kan vi konstatere, at mange af de stoffer, vi har fundet i vandet, nu er blevet forbudt. Dertil kommer, at analyserne er blevet billigere, og at overvågningen er blevet mere rationel, efter at staten har overtaget den fra de tidligere amter,« siger Karen Ellemann.

Hun har netop fremsat et lovforslag, der indeholder et forbud mod at sprøjte og gødske nærmere end 25 meter fra drikkevandsboringer. Socialdemokraterne mener, at det er en tilfældig grænse, og at den i stedet bør være indrettet efter behovet lokalt.