Bekymrede forældre rejser tvivl om Pegida-talsmands arbejde med deres børn

En forældrebestyrelse i en københavnsk daginstitution er bekymrede over, at den omstridte skolepsykolog Nicolai Sennels er tilknyttet deres børns institution. Fredag holder Københavns Kommune krisemøde om Nicolai Sennels.

Skolepsykolog og Pegida-talsmand Nicolai Sennels’ holdninger vækker bekymring blandt både kolleger og forældre til børn i københavnske institutioner, men ifølge direktøren for Børne- og Ungdomsforvaltningen blander kommunen sig ikke i de ansattes private holdninger, hvis det ikke influerer på den opgave, de skal varetage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnske forældre er nu begyndt at give udtryk for deres bekymring over, at den omstridte skolepsykolog og talsmand for den islamkritiske organisation Pegida, Nicolai Sennels, er tilknyttet deres børns daginstitution.

Således oplyste forældrebestyrelsen i Børnehuset Teaterbørn & Sct. Paul i aftes forældrene i den lille, integrerede institution om, at Nicolai Sennels siden august har været psykolog for børnene i deres institution.

Dertil kommer, at bestyrelsen ifølge Berlingskes oplysninger tidligere forgæves har rettet henvendelse til kommunen med et ønske om at mødes med Nicolai Sennels for at få ham til at redegøre for sine holdninger over for såvel bestyrelsen som institutionens ledelse.

Bestyrelsesformand for den selvejende institution, Christina Otzen, oplyser, at det i særdeleshed er Nicolai Sennels melding om, at »når man arbejder psykologisk med muslimer, bliver det klart, at man ikke kan opfordre en muslim til at lægge sin vrede fra sig«, der bekymrer bestyrelsen.»Han blander i den grad sit arbejde og sine holdninger med sådan en udtalelse. Han bruger sin faglighed til at sige noget negativt om en bestemt befolkningsgruppe,« siger hun:

»Hans udtalelser ligger langt fra værdierne i vores institution. Vi er bekymrede for, at han tager sine holdninger med på arbejde.«

Christina Otzen tilføjer, at bestyrelsen dog »ikke har noget at udsætte på hans arbejde indtil videre«.

Skal han så fyres?

»Vi vil gerne i dialog med ham,« siger hun.

Nicolai Sennels selv fastholder sine udtalelser om muslimers vrede, og ifølge ham er der »ingen tvivl om, at islam og muslimsk kultur fremmer accept af aggression«.

»Jeg er ligesom alle andre i stand til ikke at blande mine personlige holdninger og bekymringer ind i mit arbejde,« understreger Nicolai Sennels.

Han tilføjer, at han fra kommunen har fået besked på, at han ikke skal gå i dialog med forældrene, sådan som de har efterlyst.

»Dette er institutionen og forældrebestyrelsen blevet informeret om allerede før jul,« siger Nicolai Sennels.

Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker ikke at kommentere den konkrete melding fra daginstitution i Københavns centrum. Men, som direktør Tobias Børner Stax udtrykker det, så har »offentligt ansatte ytringsfrihed som alle andre«.

»Hvis det ikke influerer på den opgave, de skal varetage, blander Københavns Kommune sig ikke i de ansattes private holdninger og har heller ikke en saglig grund til det. På samme måde har man som borger heller ikke krav på at kunne fravælge bestemte ansatte. Man kan altså ikke sige nej til en bestemt pædagog, psykolog, lærer eller sosuassistent, fordi man ikke bryder sig om vedkommendes private, politiske holdninger, hudfarve, seksualitet osv.,« forklarer han.

Krisemøde og stormøde om Sennels

Meldingen fra den københavnske institution kommer næsten samtidig med, at Nicolai Sennels’ chefer i Børne- og Ungdomsforvaltningens afdeling på Østerbro og i Indre By har indkaldt alle skolepsykologerne i afdelingen til krisemøde i dag. De har indkaldt til mødet, efter at Berlingske i går kunne beskrive, hvordan 11 af Nicolai Sennels’ kollegaer i et brev til politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget har udtryk endog meget stort mistillid til deres kollega.

På krisemødet og et efterfølgende stormøde for endnu flere af medarbejderne på Østerbro og i Indre By vil ledelsen ifølge Berlingskes oplysninger orientere medarbejderne grundigt om sagen om Nicolai Sennels.

Sagen er da også principiel. Nicolai Sennels’ modstandere mener ikke, at han som professionel skolepsykolog kan arbejde med muslimske børn, når han samtidig privat er engageret i den islamkritiske bevægelse Pegida og er kommet med flere kritiske udtalelser om muslimer. De er, som forældrebestyrelsen i Børnehuset Teaterbørn & Sct. Paul, bange for, om Nicolai Sennels kan adskille sine private holdninger til muslimer fra sit daglige arbejde som skolepsykolog for bl.a. muslimske børn.

En enkelt københavnsk politiker i Borgerrepræsentationen, Jonas Bjørn Jensen (S), har allerede krævet psykologen fyret, ligesom fagforbundet Landsforeningen For Socialpædagoger (LFS) også har forlangt hans afgang.

Omvendt er Nicolai Sennels ifølge eksperter og kommunen i sin gode ret til at have sine holdninger som privatperson, så længe de ikke påvirker hans arbejde.

Sagen har også det konservative borgerrepræsentationsmedlem Rasmus Jarlovs store opmærksomhed. Han afviser, at Nicolai Sennels skal fyres på grund af sine private meninger, og han kalder i en Facebook-opdatering brevet fra de 11 pædagoger for »usmageligt«.

»Dette er intet andet end et forsøg på at ramme en politisk modstander på hans levebrød for at lukke munden på sit, og det er ærlig talt usmageligt«, skriver han.