Bekymrede borgmestre i Nordsjælland: Vores syge borgere står i en »meget usikker situation«

I en fælles henvendelse til Region Hovedstaden udtrykker otte borgmestre kritik af manglen på sengepladser på et kommende supersygehus i Hillerød – og planerne om at skubbe flere sundhedsopgaver ud i kommunerne.

Det aldrende hospital i nærheden af centrum i Hillerød skal nedlægges. I stedet opføres et helt nyt hospital i Nordsjælland på en mark i udkanten af byen, der imidlertid næppe vil få senge nok til at tage sig af et stigende antal ældre og kronisk syge, lyder vurderingen i ny analyse, som skaber bekymring blandt borgmestrene i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Syge borgere i Nordsjælland står i en »meget usikker situation«.

Der vil ikke være plads til dem på hospitalet, og det nære sundhedsvæsen ude i kommunerne er så hårdt presset både fagligt og økonomisk, at de i mange tilfælde heller ikke vil kunne tage sig af dem.

Det er budskabet fra otte borgmestre i Nordsjælland i en henvendelse til Region Hovedstaden.

De er bekymrede over en ny kapacitetsanalyse fra regionen, som viser, at det kommende supersygehus i Hillerød ikke bliver så super endda, og at der efter al sandsynlighed kommer til at være en markant mangel på senge til det hastigt voksende antal ældre og kronisk syge i Nordsjælland, når det nye hospital står klar i 2024.

Derfor kommer patienterne til at skulle udskrives langt hurtigere end i dag, og langt flere ældre og kronisk syge skal i stedet have hjælp ude i det kommunale sundhedsvæsen, er budskabet fra regionen.

Men der går de helt galt i byen, mener kommunerne.

»Jeg er dybt bekymret. Allerede i dag får vi borgere ud fra hospitalet, som simpelthen er udskrevet for tidligt, og som hurtigt må genindlægges. Vi står med nogle omsorgs- og sygeplejefaglige opgaver, vi ikke havde tidligere, og hvor vi hele tiden halser bagefter. Det er ikke i orden for borgerne og ikke tilfredsstillende for kommunerne, at vi ikke kan levere den hjælp, vi gerne vil give vores borgere,« siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K).

Blandt de nye opgaver, som presser kommunerne, er blandt andet at skulle stå for intravenøs behandling (IV-behandling) og iltbehandling, hvilket også stiller krav til udstyr, ligesom man også nu følger mange tæt i forhold til væsketal.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør

»Vi kan se frem til et hospital, der ikke er stort nok til at klare den udvikling, der sker i befolkningssammensætningen, hvor der kommer stadigt flere ældre.«


Kommunerne i Nordsjælland hæfter sig blandt andet ved, at den gennemsnitlige indlæggelsestid for patienter på det hårdt pressede nuværende hospital i Hillerød er lavere end på de andre hospitaler i regionen.

I analysen lægges der desuden op til, at den skal sænkes yderligere fra 2,8 til 2,0 dage i et forsøg på at tilpasse kapaciteten på det kommende hospital, som faktisk får en mindre sengekapacitet end det nuværende hospital.

Ifølge analysen bliver det således nødvendigt i de kommende år at reducere aktiviteten med, hvad der svarer til 46-75 sengepladser for at sikre, at den fysiske kapacitet på det nye hospital vil være tilstrækkelig

Det er ikke realistisk, mener kommunerne.

»Vi kan se frem til et hospital, der ikke er stort nok til at klare den udvikling, der sker i befolkningssammensætningen, hvor der kommer stadigt flere ældre. Dette problem skal altså løses,« siger Benedikte Kiær.

Sammen med borgmestrene i Hillerød, Allerød, Frederikssund, Fredensborg, Gribskov, Halsnæs og Hørsholm efterlyser hun derfor en overordnet national plan og sundhedsreform, som skal skaffe flere ressourcer og mere kapacitet ude i kommunerne.

I analysen kædes manglen på senge på det kommende hospital til 4,6 milliarder kroner blandt andet sammen med, at regionen af staten i 2016 blev pålagt at reducere det oprindelige projekt med 92 senge for at undgå, at økonomien skred.

Det skaber frustrationer blandt politikere i regionen.

»Jeg er ærgerlig over, at man fra Christiansborgs side på den måde har fastholdt budgettet, selv om det er markant dyrere at bygge i dag, end det var i idéfasen, da man fastlåste budgettet. Det er da dumt, at man ikke bygger ordentligt når man er i gang,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).