Bedstemor og bedstefar topper den kommunale dagsorden

Ældreområdet er det emne, som flest danskere angiver som vigtigt for deres kryds til kommunalvalget. Hele 60 pct. af de ældre mener, at området har betydning, og det kan påvirke valgresultatet, siger valgforsker.

Hanne Meinecke, 85 år, Bent Jensen, 75 år. tv. og Verner Jensen, 93 år, længst til højre. Ældre spiller Wii på ældrecenteret. Aktivitetstilbudet i Bomi-Parken. Fold sammen
Læs mere

93-årige Verner Jensen er forsvarende mester i bowling på Nintendo Wii. Han er næsten blind, men har udviklet en teknik, der gang på gang skaffer ham strikes og spares. Først går han helt tæt på TV-skærmen for at placere sin spilfigur optimalt i forhold til keglerne. Så træder han et par skridt tilbage for at svinge armen, nintendo-fjernbetjeningen og spillets animerede bowlingkugle fremad.

Bowlingspillet på skærmen er et populært tiltag i aktivitetstilbuddet på plejecenteret Bomi-parken. Her kommer både beboere på plejecentret og ældre, der bor i egen bolig i området for at få en mere aktiv hverdag. Verner Jensen er glad for at bo på plejecenteret og bruge dets aktivitetstilbud, men der mangler bemanding i ældreplejen, mener han.

»Jeg har personligt ikke brug for ret meget hjælp i det daglige. Men nogle gange har man et ønske, og så kan man ikke lige få fat i personalet, fordi de har travlt et andet sted,« siger han.

Derfor er svaret også klart, når Berlingske spørger ham, hvilke områder der har betydning for, hvor han vil sætte sit kryds til kommunalvalget.

»Mest os selv. Os på plejehjem og vores forhold,« siger han.

Den holdning er han ikke alene om at have. Når danskerne 21. november går til stemmeurnerne, bliver det i høj grad med de ældre i tankerne.

Det er det emne, flest angiver som vigtigt, når de skal beslutte, hvilket parti eller kandidat de vil stemme på til Kommunalvalget 2017. Hele 34 pct. vurderer, at ældreområdet har betydning for deres valg.

På anden- og tredjepladsen kommer »skoler og unge« og »social indsats«. Det viser en repræsentativ under­søgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske.

Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen, forstår godt, at ældreområdet er danskernes førstevalg.

»Ser man på udviklingen, er der en tendens til, at ældreområdet er blevet nedprioriteret. Der er i en række år blevet sparet,« siger han.

Danskernes interesse for klassiske velfærdsemner kan komme rød blok og Dansk Folkeparti til gode ved valget, mener Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Aarhus Universitet.

»Vi ved fra andre undersøgelser på nationalt niveau, at venstrefløjen bliver vurderet til at være bedre til at håndtere et emne som ældreområdet. Dansk Folkeparti har også en god position på særligt ældreområdet,« siger han.

Rune Stubager understreger dog samtidig, at den konkrete gevinst afhænger af den politik, partierne tidligere har ført i de enkelte kommuner.

Danskernes prioriteringer af kommunal­valgets vigtigste emner viser, at der på landsplan hersker en anden opfattelse af kommunalvalget end i hovedstaden.

I juli kunne Berlingske fortælle, at klima indtager førstepladsen på københavnernes ønskeliste frem mod kommunalvalget. På listen, der gælder alle danskere, er klima og miljø blevet degraderet til en sjetteplads.

Ældres ønsker vægter tungere

En anden Wii-entusiast er 85-årige Hanne Meinecke. Hun bor ikke på Bomi-parken, men kommer her to gange om ugen. Sammen med Verner Jensen og en række andre brugere spiller hun hvert år bowlingturneringer mod hold fra andre aktivitetstilbud i kommunen.

»Der er kamp til stregen, kan jeg godt love dig,« siger hun grinende og kniber øjnene sammen, før hun igen retter dem mod keglerne for enden af banen på skærmen.

Modsat Verner Jensen vil hun ikke stemme ud fra, hvem der vil forbedre forholdene for ældre.

»Jeg synes, vi er så privilegerede og forkælede. Vi kan jo for eksempel komme herover for en billig pris og sludre med nogen, hvis vi vil det. Selvfølgelig kunne man forbedre bemandingen i hjemmeplejen og her på aktivitetscenteret. Men det er mere den uorden, bandekonflikten medfører, der optager mig. Jeg er bekymret for, om mine børnebørn er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt,« siger hun.

Med den holdning skiller Hanne Meinecke sig ud fra sine jævnaldrende. For det er særligt de ældre selv, der vurderer, at ældreområdet er vigtigt.

Hele 60 pct. af de adspurgte over 60 år angiver ældreområdet som et af de vigtigste emner i kommunalvalget. Hos de 18-35-årige og de 36-59-årige er tilslutningen kun på henholdsvis 14 pct. og 27 pct.

Uenighederne mellem generationerne kan påvirke udfaldet af kommunalvalget, mener Jens Olav Dahlgaard, der er adjunkt ved Copenhagen Business School og medforfatter til en undersøgelse om den kommunale valgdeltagelse i 2013.

Valgdeltagelsen er nemlig relativt lav blandt de unge, mens de 60-79-årige stemmer mest.

»Det er klart, at de her præferenceforskelle bliver skaleret op, for der vil være flere mennesker med præferencer for ældreområdet, der kommer til at gå ned og sætte et kryds på valgdagen,« siger han.

Det skæve mønster i valgdeltagelsen resulterer i, at de ting, den ældre generation vægter højt, kommer til at betyde mere for valgresultatet, forklarer Jens Olav Dahlgaard.

Det ærgrer filosof og stifter af Ungdoms­bureauet Olav Hesseldahl, der kæmper ungdommens sag og blandt andet står bag Ungdommens Folkemøde.

»Kommunalvalget handler også i høj grad om de unges hverdag. Det er der måske bare for få unge, der er klar over,« siger han.

Stemmer på dem, der vil gøre noget for pensionister

Tilbage i Bomi-parkens aktivitetstilbud er Hanne Meinecke ved at lære 75-årige Bent Jensen at bowle på skærmen. Det er første gang, han prøver kræfter med spillet – han er med Hanne Meineckes ord »splintrende ny«.

Aktivitetsmedarbejder Mette Fall Christensen hjælper med at skabe en spilfigur, der ligner Bent Jensen. Hun giver figuren en frisure uden hår, et rødligt overskæg og blå øjne. Bent Jensens neongrønne trøje, mørkeblå seler og tatoverede arme kan hun ikke udstyre figuren med.

Fordi Bent Jensen har problemer med at gå langt, kan han ikke selv bevæge sig hen til stemmeboksen. Men hvis han får mulighed for at stemme hjemmefra, vil han gerne deltage i det kommende kommunalvalg.

»Og så stemmer jeg socialdemokratisk. Jeg kan ikke tillade mig at stemme borgerligt af den simple grund, at de ikke vil gøre en skid for pensionister som mig,« siger han.