Bedre førstegangsfødsler giver færre kejsersnit

Det er typisk kvinder, der har haft en dårlig fødselsoplevelse, som vælger at få foretaget et planlagt kejsersnit, siger overlæge på fødeafdelingen på Skejby Sygehus.

Hvis man fokuserer på at give kvinder en god fødselsoplevelse første gang, vil antallet af kejsersnit naturligt falder, lyder vurderingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal fokuseres på de førstegangsfødende, hvis det skal undgås, at flere danske kvinder fremover vælger at få foretaget kejsersnit, selvom personalet på fødegangen har vurderet, at de fuldt ud er i stand til at føde selv. 

- Hvis kvinder ved deres første fødsel får en god oplevelse, der understøtter dem i at føde selv, vil de få det mest ukomplicerede fødselsforløb anden, tredje og fjerde gang, de skal bringe et barn til verden, siger overlæge på fødeafdelingen ved Skejby Sygehus, Lone Hvidman.

Hun peger på, at det nemlig er de flergangsfødende, der udgør den største gruppe af de kvinder, der selv ønsker kejsersnit.

Akutte kejsersnit kan skræmme

Ifølge Lone Hvidman vælger de flergangsfødende kvinder hyppigst de planlagte kejsersnit - på trods af lægerne har vurderet, at de er i stand til at føde naturligt - fordi de ved en tidligere fødsel enten har fået lavet et akut kejsersnit, eller fordi fødslen i øvrigt har været kompliceret.

- Hvis de har haft et dårligt fødselsforløb første gang, vælger kvinderne ofte kejsersnit for ikke at genopleve den episode, siger Lone Hvidman.

Nye tal, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet til Politiken, viser, at der gennem de seneste fem år er sket en stigning på næsten 50 procent - fra 1.300 i 2005 til 1.900 i 2009 - af børn, der er kommet til verden via kejsersnit, udelukkende fordi moderen ønskede det.

Læs også: Rekordmange kvinder vælger kejsersnit

Nødvendigt med information

Idet mange flergangsfødende vælger at få foretaget kejsersnit på baggrund af tidligere dårlige erfaringer, er det ifølge Lone Hvidman vigtigt at gøre den første fødsel så god for kvinden som muligt. Det vil nemlig kunne reducere en del af kejsersnittene.

- Kvinderne får den bedste fødselsoplevelse, hvis de er sikre på at have en støtteperson hos sig. Derfor er en jordemoder, som følger kvinden under hele fødselsforløbet, en meget vigtig faktor. Derudover skal det sikres, at kvinden får den tilstræbte information, så hun ikke vælger kejsersnit på et fejlagtigt grundlag. Derfor skal der afsættes god tid til samtalen med jordmoderen og / eller fødselslægen, så hun kan få klarhed over, hvad der gør sig gældende, siger Lone Hvidman, der oplever, at en del kvinder tror, det er mere farligt for børnene - på grund af risikoen for iltmangel - at blive født naturligt.

I virkeligheden bliver flere børn dog indlagt på børneafdelingerne grundet vejrtrækningsproblemer knyttet alene til de planlagte kejsersnit. 

Angst for at gennemgå fødselsforløb

Derimod er det ifølge Lone Hvidman kun få kvinder, der vælger planlagte kejsersnit, fordi de er bange for, at deres mellemkød brister, og at de dermed risikerer seksuelle problemer eller problemer med at holde på urin og afføring.

- Det er ikke så tit førstegangsfødende ønsker et planlagt kejsersnit, men når de gør, skyldes det derimod ofte en 'problematisk' baggrund. Nogle af dem er skrøbelige og har derfor en særlig angst for at skulle gå igennem et fødselsforløb, siger hun.