Beboere pumpet med medicin

Otte udviklingshæmmede på bostedet Tokanten i København blev pumpet med medicin, lyder det nu. Forstanderen er suspenderet, mens minister vil straffe kommuner økonomisk for omsorgssvigt.

Det var på denne institution, at udviklingshæmmede blev udsat for stærk omsorgssvigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

De gentagne ulovlige og skjulte magtanvendelser, som Berlingske Søndag i går afslørede på bostedet Tokanten for udviklingshæmmede i København, er ikke de eneste uregelmæssigheder på institutionen.

Embedslægen for hovedstaden har under tilsyn på bostedet i 2006 fundet flere fejl i personalets håndtering af medicin til beboerne. Det skriver Københavns Kommune i en redegørelse til Folketingets Ombudsmand, som blev afleveret i sidste uge, og som Berlingske Tidende har fået aktindsigt i.

Flere pædagoger fortæller desuden, at de greb til medicinskuffen, når der var optræk til uro blandt de otte udviklingshæmmede, som bor på Tokanten på Persillevej 2A.

Medicinen skulle gives efter behov, og kun når alle pædagogiske tiltag var udtømt. I stedet blev den en hurtig genvej til fred og ro, fortæller flere tidligere medarbejdere.

»Der var særligt en kvindelig beboer, der fik rigtig meget ekstra medicin. Man kunne give hende mange gange i døgnet. Bare der var optakt til uro, så skulle hun have medicin. Og var der ingen virkning inden for en time, skulle man give medicin igen. Og det samme inden for en time igen. Det havde sjældent nogen effekt,« siger pædagog Christina Petersen.

Hun har set den pågældende beboer sove en besvimelsesagtig søvn i 16-18 timer. Ofte frygtede Christina Petersen, at beboeren ville dø af al medicinen, som var stærk psykofarmaka – Nozinan og Zyprexa bl.a. – og som har alvorlige bivirkninger.

Christina Petersen bakkes også her op af to tidligere kolleger fra afsnittet, hvor én fortæller, at beboerne »blev pumpet med medicin«. Der blev aldrig skrevet indberetninger om ekstramedicinen, skønt ingen af beboerne var i stand til at udtrykke samtykke. De har stort set intet verbalt sprog og er intelligensmæssigt som små børn.

Københavns Kommune valgte i går efter Berlingske Søndags afsløringer at fritage forstander på Tokanten, Hanne Jensen, for tjeneste, mens kommunen foretager yderligere undersøgelser. Vicedirektør Jens Elmelund fra Københavns Kommune oplyser, at undersøgelsen skal afdække en række forhold.

»Vi undersøger for det første magtanvendelserne, vi kigger for det andet på medicineringen og på helt tredje ting. Det kan jeg bekræfte.«

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) er klar til at tænke i økonomiske sanktioner over for kommuner, der svigter tilsynet i lignende sager.

»Vi kan blive bedre til at håndtere de situationer, hvor reglerne ikke overholdes,« siger hun.