»Batteriet« skal hæve sig 99 meter over Amager

Det begyndte i 2007 med storstilede planer udtænkt af Kurt Thorsen, mens han sad bag tremmer i Sdr. Omme. Den gamle militærgrund på Amager, Faste Batteri, skulle huse en sunnimuslimsk moské, et mylder af butikker, hotel, institutioner, kontorer – og så ni højhuse, der ragede mellem 44 og 86 meter op mod himlen.

Den gamle militærgrund på Amager, Faste Batteri, skulle huse en sunnimuslimsk moské, et mylder af butikker, hotel, institutioner, kontorer – og så ni højhuse, der ragede mellem 44 og 86 meter op mod himlen. Tegnestuen BIG tegnede, og Københavns Kommune sagde begejstret ja, men så kom finanskrisen, kombineret med modstanden fra lokale kræfter, og byggeriet til tre milliarder blev lagt i skuffen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det begyndte i 2007 med storstilede planer udtænkt af Kurt Thorsen, mens han sad bag tremmer i Sdr. Omme. Den gamle militærgrund på Amager, Faste Batteri, skulle huse en sunnimuslimsk moské, et mylder af butikker, hotel, institutioner, kontorer – og så ni højhuse, der ragede mellem 44 og 86 meter op mod himlen.

Tegnestuen BIG tegnede, og Københavns Kommune sagde begejstret ja, men så kom finanskrisen, kombineret med modstanden fra lokale kræfter, og byggeriet til tre milliarder blev lagt i skuffen.

Nu har Bach Gruppen, som ejer Faste Batteri, imidlertid fået politikernes godkendelse til Batteriet, som byggeriet er døbt. Det bliver dog lidt mindre spektakulært end oprindeligt tænkt – væk er moskéen, i stedet kommer der på arealet på i alt 71.000 kvadratmeter otte lave karréer, en gennemgående bypark med cykel- og gangstier og i hver ende af grunden to slanke højhuse på henholdsvis 86 og 99 meter.

»Det nye projekt har en langt større grad af realisme,« siger direktøren for Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen.

»Samtidig er det første gang, vi ser et projekt, der er et bevidst designet bylandskab. Ud over de to høje bygninger vil man i byggeriet kunne genkende de klassiske københavner-karreer. Udefra ligner det karréer, som man kender dem, og når man så kommer ind i området, åbner der sig et grønt landskab, en park. Samtidig har man indtænkt miljøet – der er planlagt regnvandsopsamling, som skal genbruges. Projektet kommer formentlig til at sætte ny standard for, hvordan man bygger et helt nyt kvarter,« siger Kent Martinussen.

De kreative kræfter bag konceptet er Arkitema Architects, der også selv tager sig af det højeste af de høje huse, som bliver hvidt og med brede vinduespartier. Den 99 meter høje bygning skal ligge længst mod øst på området og kommer til at huse en blanding af boliger, erhverv og kultur.

Højhuset i den vestlige ende af Batteriet er tegnet af Entasis og har udseende af stablede kasser iklædt mørke tegl og med smalle vinduer. Byggeriet er den første højdespringer, Entasis står bag i København, men på udenlandsk grund er arkitektfirmaet involveret i den 230 meter høje Polstjärnan i Sverige, som efter planen står færdig i 2019 som Skandinaviens højeste skyskraber.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår man kan flytte ind på Batteriet, men ifølge direktør Anders Bach fra Bach Gruppen København forventer man, at de første bygninger står færdige i starten af 2018.

Den højeste af de to tårne på Batteriet er den tredje godkendelse af en 100-meter bygning i hovedstaden inden for de senere år. På det ydre Nørrebro rejser studieboligbygningen Uptown Nørrebro sig etage for etage, mens Bohrs Tårn i Carlsberg Byen næsten er indflytningsklart til københavnere med lyst til at bo højt.

Mens det ikke er alle, der er begejstrede for himmelstræbende byggerier, er Kent Martinussen umiddelbart positiv over for Batteriet.

»De to højhuse kommer til at stå som pejlemærker mod nord, når man kommer fra Ørestaden. Som et monumentalt omdrejningspunkt mellem den gamle by med Christianshavns volde og de nye bydele på den sydlige del af Amager. Samtidig forestiller jeg mig, at når man kommer ad H.C. Andersens Boulevard inde fra centrum, vil man få fornemmelsen af en skyline – med de to markante bygninger ved siden af det nuværende SAS hotel på Amager Boulevard.«

Til spørgsmålet om, hvorvidt to så fremtrædende bygninger vil skæmme bybilledet, svarer Kent Martinussen:

»Set ud fra et byarkitektonisk synspunkt bygger man i et område, der kan tåle ret meget. Dels har man i forvejen både SAS-hotellet og Deloitte-bygningen, der ligger som en klods lige ved siden af, dels er det et dynamisk sted, der har forandret sig meget de senere år med bl.a. metroen, universitetet og anlæggelsen af vejen ud mod Ørestaden.«

Landskabet er tegnet af Tredje Natur.