Barsel til mænd giver færre skilsmisser

Når mænd går på barsel er færre konflikter og øget ligestilling resultatet. Det betyder også færre skilsmisser, bedre helbred og tættere relationer mellem far og barn, vurderer chefpsykolog på Rigshospitalet.

Fædre på barsel til babyrytmik på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når far går på barsel, tager han et slæb i forhold til børnepasning og de huslige gerninger. Det giver færre konflikter og færre skilsmisser, påpeger chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen.

»Ligestilling i hjemmet gør, at der er færre konflikter i forholdet, og det er en del af forklaringen på, hvorfor der er færre skilsmisser, når faderen tager barsel,« siger han og henviser til en undersøgelse med 5.000 svenskere, hvor det viste sig, at de ægteskaber, hvor mændene tog orlov, sjældnere endte i skilsmisse.

Danmark er det land i Norden, hvor mændene tager den korteste barsel, og derfor mener regeringen, at der bør indføres øremærket barsel til mænd. Ifølge Svend Aage Madsen vil det være positivt for både fædre og børn.

»Vi ved, at rigtig mange børn og fædre kommer til fortryde, at de aldrig fik det nære forhold, og her kan barselsorloven hjælpe med at udvikle det stærke og nære forhold,« siger han og uddyber, at fortroligheden mellem barn og forældre ikke bare opbygges fra den ene dag til den anden.

»Når man spørger børn, hvem de kan snakke fortroligt med, er mødrene meget foretrukket. Øremærket barsel vil kunne hjælpe børnene til at få et nært forhold til begge forældre,« siger han og påpeger, at mænd på barsel også bruger sundhedsvæsenet mere, fordi de går med til børneundersøgelser og er med hos sundhedsplejersken, hvilket er med til at sikre en sundere levevis hos mændene.

Selv om eksperter peger på flere gode grunde til at indføre øremærket barsel, er det ikke noget, politikerne skal blande sig i, mener Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Pia Adelsteen (DF).

»Det må være op til familierne, hvordan de fordeler barslen. Skulle vi så også udstikke lov om, hvem der skal støvsuge,« siger hun og peger på, at politikerne sagtens kan have nogle holdninger til, hvordan folk skal leve inden for hjemmets fire vægge, men at folk selv bestemmer i sidste ende.

»Når den første del af barslen er øremærket til moderen, er det, fordi det trods alt er hende, der har været gennem fødslen,« siger hun.

Som reglerne er i dag, har danske kvinder ret til i alt 18 ugers barsel før og efter fødslen. I samme periode har manden to uger, og efterfølgende kan far og mor dele 32 ugers barsel. Regeringen ønsker at øremærke 12 af de 32 uger til mændene, men foreløbig er det ikke blevet til noget.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) mener, at de mandsdominerede fagforeninger må prioritere øremærket barsel til mænd i kommende overenskomstforhandlinger:

»Det er nogle af de vigtigste at få med i dette her. At de måske også går ind og siger: »Næste gang så kræver vi ikke mere i løn eller goder, men vi vil hellere have noget mere barselsorlov med fuld løn.« Der er tale om områder, som aldrig rigtig har skulle tænke i disse baner, fordi barsel måske altid har været noget, kvinderne tog sig af,« siger han, men henviser til, at forhandlingerne skal føres mellem arbejdsmarkedets parter og ikke på Christiansborg.