Barfoed vil fortsat sige sin mening

Den konservative arbejdsmarkedsordfører, Lars Barfoed, insisterer på, at han som ordfører for sit parti har ret til at fremføre en politik, som ikke er clearet i regeringen. Venstres arbejdsmarkedsordfører mener, at Barfoed må stoppe som ordfører, hvis han ikke vil følge regeringens linje.

Den tidligere familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) vil have lov at fremsætte synspunkter, »uden at det er clearet med Gud og hvermand først«. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Der er rivegilde i regeringspartierne, efter at de Konservatives arbejdsmarkedsordfører, tidligere familie- og forbrugerminister Lars Barfoed, har luftet gammelkendte konservative synspunkter om, hvordan dagpengesystemet bør være indrettet.

I gårsdagens udgave af Jyllands-Posten fortalte Barfoed, at de Konservative fortsat går ind for en dagpengemodel, hvor ydelsesniveauet gradvist falder, jo længere tid den ledige har modtaget dagpenge. Men det er ikke regeringens politik, og derfor bør Lars Barfoed holde sin mund eller forlade sin ordførerpost, mener Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg.

»Der er ting, man har lagt sig fast på i regeringen, og det er man som ordfører nødt til at bakke op om. Ellers kan man ikke være ordfører på området. Det kan jo ikke hjælpe noget, at han som ordfører har en anden linje end regeringen. Han er medlem af et regeringsparti,« siger Jens Vibjerg.

Det er Lars Barfoed imidlertid helt uenig i. Han mener, at det udgør et demokratisk problem, hvis partierne i Folketinget ikke kan få lov til at sige, hvad de mener, blot fordi de har været med til at indgå kompromiser undervejs.

»Jeg synes, det er et afmonteret demokrati, vi får, hvis det er sådan, at vi ikke kan fremsætte synspunkter som politikere og som partier, uden at det er clearet med Gud og hvermand først,« siger Lars Barfoed, der gerne tager med, at det kan føre til historier i pressen om splid mellem regeringspartierne:

»Hvis man skal gå og tage hensyn til sådan noget hele tiden, så kan man aldrig nogen sinde komme med et eneste synspunkt i debatten. Altså, det er konservativ politik, jeg fremfører, og det har det været igennem mange år.«

DF kritiserer Barfod
Dansk Folkeparti mener, at Lars Barfoed underminerer det forlig om en velfærdsreform, som et bredt flertal i Folketinget blev enigt om i sommer.

»Han skal lade være med at komme med de synspunkter, når vi ikke engang har vedtaget velfærdsreformen i folketingssalen endnu. Når han melder sådan ud, så kan man kun tolke det sådan, at de Konservative vil genåbne forhandlingerne om velfærdsreformen,« siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Men det har intet på sig, forsikrer Lars Barfoed.

»Det er sludder og vrøvl. Vi står fuldstændig bag den velfærdsaftale, og det er ikke sådan, at vi har tænkt os at fremsætte vores synspunkter som et forslag i Folketinget. Men noget tyder på, at det på et tidspunkt kan blive aktuelt at diskutere, hvad vi kan gøre for at skabe flere incitamenter, så flere - også i den lave indkomst ende - søger job, og så kan vores model aktiveres,« siger Lars Barfoed.

Bendtsen tavs
De Konservatives partiformand, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, ville i går ikke fortælle om sin mening, men partiets politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, bakkede helt op om Barfoed.

»Jeg mener, der skal være plads til en diskussion i det åbne rum. Ellers afmonterer vi jo demokratiet,« sagde hun til politiken.dk.

Også fra Konservativ Ungdom er der fuld opbakning til Lars Barfoed.

»Der er intet som helst galt med at melde sin politik ud, så det skal han bare blive ved med. Det er rart med en politiker, som kan tænke mere visionære tanker, end hvad overskriften i aftenens TV-avis bliver,« siger KU-landsformand, Kasper Hülsen.