Bare rolig piger, kræftvaccine på vej

I 2012 bliver det gratis for kvinder op til 26 år at blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Men det gratis tilbud lader vente på sig.

Sundhedsministeriet har fået et hav af henvendelser fra kvinder på 25 år, som er bekymrede for, at de ikke når at blive vaccineret gratis mod livmoderhalskræft, før de fylder 26. Men bare rolig, lyder det fra Sundhedsministeriet.

- Vaccinen bliver tildelt ud fra årgange, derfor betyder det ikke noget, om man fylder 26 år, inden vaccinen bliver udbudt. Årgange fra 1985 til 1992 får tilbuddet, fortæller kontorchef i Sundhedsministeriet, Dorthe Søndergaard.

I sommer besluttede den daværende regering med opbakning fra Socialdemokraterne og SF, at kvinder op til 26 år skulle tilbydes gratis vaccination mod livmoderhalskræft, den såkaldte HPV-vaccine, der koster 3.500 kroner.

Hidtil har det kun været piger i 12 års alderen, der har kunnet få vaccinen gratis - men i 2012 vil ældre piger nu også blive tilbudt vaccinen kvit og frit. Det står i Finansloven.

Tilbuddet lader dog vente på sig - og det er det, der har fået de unge kvinder til at henvende sig til Sundhedsministeriet. Men kontorchef Dorthe Søndergaard kan berolige dem:

- Vaccinen er på vej i udbud, og så snart den rigtige leverandør er fundet, og der er indgået kontrakt, så vil kvinderne fra de 13 årgange kunne blive gratis vaccineret, fortæller Dorthe Søndergaard og tilføjer, at der kan gå nogle måneder, før leverandøren er fundet.

- Vi håber på, at kvinderne kan få tilbuddet til sommer.

Kvinder, der har købt vaccinen, inden det blev politisk besluttet at udvide tilbuddet med 13 årgange, vil dog ikke få refunderet beløbet, oplyser ministeriet.