Barbie skifter hvepsetaljen ud med fyldigere kurver

Barbie-dukke får mere sul på kroppen efter 57 år med den samme figur. En lavere og en højere kommer også til.

Arkivfoto: Barbiedukke i sin 57 år gamle klassiske form - med velvoksen buste og hvepsetynd talje. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dukken med de store bryster og den hvepsetynde talje er fast inventar på de fleste pigeværelser.

Men lige så elsket den er af de fleste piger, lige så meget er den blevet kritiseret for at give de små piger et forskruet kropsideal.

Så for første gang i 57 år har legetøjsgiganten Mattel ændret Barbies figur. Fra torsdag fås den i en fyldigere, i en højere og en lavere udgave.

- Kritikere vil kritisere den. Vi ønsker at sikre os, at Barbie-elskere vil elske os endnu højere - og måske ændre de mennesker, der er negative til at være neutrale, siger Richard Dickson, direktør for Mattel, til det amerikanske magasin Time.

Dukkerne vil også få en make-over med nyt hår og hudfarve. Nu kommer den med syv forskellige hudfarver, 22 øjenfarver og 24 frisurer.

For selv om 92 procent af de amerikanske piger i alderen tre til 12 år har haft en Barbie, og mærket har en årlig omsætning på en milliard dollar og sælger i 150 lande, så er salget faldet.

Fra 2012 til 2014 faldt salget med 20 procent og faldet fortsatte sidste år. Blandt andet på grund af konkurrence fra andre dukker.

Men ifølge Time handler det for Mattel også om, at tiden er en anden, og at de amerikanske skønhedsidealer har ændret sig. For eksempel er de kurvede kvinder som realitystjernen Kim Kardashian West, sangeren Beyoncé og skuespilleren Christina Hendricks blevet de nye idealer.

Leder af Barbie-mærket i Mattel, Evelyn Mazzocco, erkender i Time, at den nye dukke "hun er fremtiden".

Mazzocco har gennem tiden modtaget mange hademails og endda dødstrusler om Barbies krop.

Så måske et par mere realistiske kroppe til den ikoniske dukke vil få forbrugerne tilbage til folden. I hvert fald har Barbie, ifølge Times forside, en bøn:

- Kan vi nu stoppe med at tale om min krop?

/ritzau/