Banker: Risiko for flere krak

Flere banker risikerer at knække halsen som Roskilde Bank, advarer branchen selv. Statens overtagelse af den nødstedte bank kan koste hver dansker op mod 7.000 kr.

Nationalbankens redning af Roskilde Bank bliver efter alt at dømme en meget dyr fornøjelse for skatte-yderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Nationalbank har for første gang i 80 år overtage en bank herhjemme.

Det skete, da banken mandag skred ind over for landets ottendestørste pengeinstitut – den stærkt nødlidende Roskilde Bank. Men mere af samme slags kan meget vel være på vej, lyder det nu advarende fra bankernes egen brancheorganisation, Finansrådet.

»Det kan godt være, at der kommer en sag eller to mere som denne,« siger direktør i Finansrådet Jørgen A. Howitz.

I branchen har der i et stykke tid været bekymring over, at ikke kun Roskilde Bank har haft en farlig tendens til at være alt for villig til at udstede mange usikre lån. Det er den uforsigtige adfærd, der truer med at trække flere banker ned i dyndet, frygter branchen nu.

Krakkede banker kan koste svimlende beløb.
Nationalbankens og dermed statens redning af Roskilde Bank bliver efter alt at dømme en meget dyr fornøjelse for skatte-yderne.

Hvor dyr afhænger af, hvor meget eventuelle fremtidige købere er villige til at give for resterne af banken. I allerværste fald kan tabet for staten blive op mod 37 milliarder kroner.

Det vil i så fald koste hver eneste dansker cirka 7.000 kroner eller omtrent det samme beløb, som en ny Fehmernbro koster. Dertil kommer, at 33.000 aktionærer står til at miste alle deres penge. For at gardere staten mod eventuelle tab bad Bendt Bendtsen i går Folketingets Finansudvalg om at stille en garanti på 12 mia. kroner.

Beslutningen om at lade staten og Danmarks Nationalbank overtage en bank for første gang siden 1928 kalder professor på Copenhagen Business School Per H. Hansen »historisk.« Men han er stærkt kritisk overfor, at Nationalbanken overtager en bank, der er blevet drevet så uprofessionelt.

»Det sender et signal om, at det er muligt at drive bankvirksomhed for egen vindings skyld. Du kan køre din bank i sænk, blive millionær på forholdsvis kort tid og lade skatteyderne betale det hele,« siger Per H. Hansen.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein siger, at beslutningen om at overtage Roskilde Bank er taget for at sikre tilliden til de øvrige danske banker. Havde staten ikke grebet ind, kunne det have haft stor negativ betydning for de andre banker, når de skulle låne penge i udlandet.

Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) overvejer på baggrund af kollapset i Roskilde Bank, om spillereglerne for bankerne skal gøres strammere.