Banker anbefaler danskere efterløn

Stik imod politikeres og eksperters intentioner om at fastholde danskerne længere tid på arbejdsmarkedet opfordrer bankerne op mod 100.000 personer til at fortryde tidligere fravalg af efterløn.

BG Banks cheføkonom Anne Buchardt anbefaler mange at tilmelde sig efterlønsordningen. Foto: Nanna Kreutzmann Fold sammen
Læs mere

Fortryd hvis du kan og begynd at betale til efterlønnen i 2007. Sådan lyder den opsigtsvækkende opfordring fra bankerne til hovedparten af de 100.000 danskere, som fra årsskiftet med fordel kan fortryde, at de i første omgang sagde nej tak til efterløn.

En af landets største banker, BG Bank, forudser en massiv tilstrømning til efterlønsordningen i 2007, hvor lønmodtagere mellem 34 og 47 år får chancen for at gøre deres tidligere fravalg om.

»For langt de fleste mennesker vil det være en rigtig god forretning at benytte sig af den fortrydelsesordning, som blev vedtaget med sommerens velfærdsreform. Hvis man overvejer at gå på pension, før man bliver 67 år, og man har mulighed for at fortryde, så skal man tilmelde sig efterløn,« siger Anne Buchardt, cheføkonom i BG Bank. Bankerne ser efterlønnen som en god investering for den enkelte lønmodtager, selv om ydelsen sættes ned for de mennesker, der først begynder at indbetale efterlønsbidrag »for sent«.

I Nordea mener sektionschef Thune Søndergård også, at fortrydelsesordningen er attraktiv.

Men en ny, storstilet tilgang til efterlønsordningen går stik imod politikernes og eksperters intentioner om, at folk skal blive længere tid på arbejdsmarkedet for at sikre fremtidens velfærd.

»Jeg ser fortrydelsesordningen som den pris, man har måttet betale for at få et samlet velfærdsforlig, der både hæver efterløns- og pensionsalderen. Men isoleret set peger muligheden for at fortryde i den forkerte retning,« siger overvismand Peter Birch Sørensen.