Bankenøgle åbner mange døre

Indbrudstyve behøver ikke smadre ruder for at komme ind.

Gamle runde nøgler er ikke meget bevendt, når en professionel tyv er på spil. Foto fra Ruko.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbrudstyve behøver hverken sparke døre ind eller smadre ruder for at komme ind i dit hjem. De skal bare have fat i en såkaldt banke-nøgle - en universalnøgle, som med en lille smule teknik giver fri adgang til fire ud af fem danske hjem med almindelig Ruko-lås, skriver Ekstra Bladet i dag.

Og bankenøglerne er nemme at få fat på. Kun få klik med musen skal der til, før Ekstra Bladet på netauktionen QXL.dk finder et sæt nøgler med salgs-teksten 'åbn Rukolåse med et lille bank i enden uden at ødelægge låsen'. Med et bud på 1400 kroner vinder vi auktionen og aftaler efterfølgende et møde med sælgeren. - Nu skal jeg vise dig, hvordan man gør. Kom nøglen ind, hiv den et lille hak ud, drej den en lille smule, og giv den så et slag, forklarede han, mens han med stor rutine gentagne gange udfører handlingen på en hængelås.

Efter købet lader vi låsesmed Anders Olsen fra Vesterbro Låseservice bedømme købet, der består af et sæt med fire nøgler. - Den blanke nøgle passer til langt over halvdelen af de danske hjem, og de tre andre er systemnøgler. Med dem kan du komme ind i opgange og uopdaterede firmaer, siger han og tester selv nøglerne på en lås. De virker.

Det betyder altså, at den almindelige runde Ruko-model, som de fleste af os ejer, ikke er noget værd, hvis tyven har en banke-nøgle. Så man skal ikke blive overrasket, hvis tv'et, sølvtøjet og cd'erne en dag er væk. Nøglerne er også lette at masseproducere. Ekstra Bladet forsøgte sig hos fire nøglebarer i det indre København. Alle var villige til at kopiere indbrudsnøglerne. For omkring 100 kroner kan en tyv således let få lavet et nyt sæt nøgler.

Kilde: Ekstra Bladet