Banedanmark: Sort uheld skyld i togsammenbrud

Et sammentræf af tekniske fejl fik tirsdag Banedanmarks IT-systemer til at bryde ned, og nu vil man gå systemerne efter i sømmene for at finde ud af, om det er robust nok.

Foto: Palle Peter Skov

Det var sort uheld, der tirsdag lammede Banedanmarks IT-system og fik togene til at holde stille i det østlige Danmark.

»Årsagen var et sammenfald af flere tekniske omstændigheder,« forklarer direktør for teknisk drift i Banedanmark, Søren Boysen.

»I går (mandag, red.) havde vi et strømudfald, og det ødelægger en central router i vores IT-netværk. Det er i sig selv ikke noget problem, bortset fra at systemet er mere sårbart. Så opstår der en tredje fejl i kabelanlægget, som påvirker netværket i det østlige Danmark, og så er det, at systemet bryder ned,« siger Søren Boysen.

Fejlen gik først og fremmest udover de østdanske togpassagerer, men jyder og fynboer blev også ramt i form af massive forsinkelser af tog mellem landsdelene. Desuden gik informationstavler og højttalersystemer ned på jyske og fynske stationer.

Banedanmark vil nu evaluere tirsdagens togstop med henblik på at finde ud af, hvordan et lignende nedbrud kan undgåes:

»Vi vil evaluere alt det, vi kan på baggrund af hændelsen for at finde ud af, om noget af vores teknik ikke er tilstrækkelig robust, eller om arbejdsgange skal laves om,« siger Søren Boysen.

Omkring 25.000 kunder skønnes at have været berørt af forsinkelserne. Tirsdag eftermiddag ved 16-tiden var togtrafikken stort set normaliseret.