Banebrydende opdagelse: Forskere udvikler blodprøve, der kan teste for kræft

Forskere håber, at det kan redde tusindvis af liv.

Forskere fra blandt andet Baltimore i USA har opfundet en blodtest, der kan identificere kræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft

Kræft spreder sig i kroppen og slår på den måde mennesker ihjel. Kunne man stoppe dens vej ud i kroppen, kunne man redde flere liv.

Nu har en forskergruppe ifølge flere britiske medier gjort store fremskridt i forhold til at udvikle en test af blod, der kan identificere kræft. Vel at mærke, inden vi udviser fysiske symptomer på sygdommen.

Hvis testen står distancen, kan det betyde, at læger ud fra en simpel blodprøve i fremtiden vil kunne igangsætte behandling på et langt tidligere tidspunkt, end tilfældet er i dag – og altså før kræften har haft mulighed for at sprede sig.

Det er den britiske avis The Guardian samt flere andre britiske medier, der fortæller historien.

Det er såkaldte biomarkører og DNA i blodet, der kan bruges til at identificere kræft. Test på mere end 1.000 personer har vist, at den nye blodtest kan identificere helt almindelige kræftformer.

En af forskerne bag blodtesten siger til The Guardian:

»Brugen af en kombination af udvalgte biomarkører til tidlig identifikation har potentiale til at forandre den måde, som vi screener for cancer på,« siger Nickolas Papadopoulos, professor i onkologi ved Johns Hopkins University i Baltimore og medforfatter på undersøgelsen til The Guardian.

På en testgruppe af raske personer gav testen blot enkelte udslag. Derimod gav den på otte af de mest almindelige kræftformer udslag i omkring 70 procent af tilfældene. Testen kunne tilmed ofte identificere, hvilken kræftform patienten led af.

Den identificerer muteret DNA, som frigives i blodbanerne fra døende kræftceller. Ifølge the Guardian var kræft i æggestokkene, lever og i maven det, der var lettest at identificere.

Hvis alt går, som man håber, kan denne relativt billige test i fremtiden bruges til screening af kræft på et tidligt stadie. Der er dog et »men« ved undersøgelsen.

Forsøgspersonerne havde kræft på et relativt fremskredet stadie. Ifølge en ekspert havde den nye blodtest sværest ved at identificere kræften hos de personer, der havde den mindst fremskredne kræft.

Og hvordan ville det så se ud, hvis man testede personer, der ikke var bevidste om, at de havde en tumor og endnu ikke havde udvist symptomer herpå?

»At demonstrere, at en test kan identificere fremskreden cancer, betyder ikke, at en test vil være værdifuld i forhold til at identificere cancer på et tidligt stadie,« siger Paul Pharoah, professor i kræft ved University of Cambridge.

Forskerne bag testen, CancerSEEK, publicerede artiklen i tidsskriftet Science.