Bander presser unge hjemløse til at blive hashpushere

I de københavnske gader rekrutterer bander unge hjemløse og gør dem til hashpushere. Med vold og trusler bliver de udsatte unge holdt fast i en kriminel underverden, som er svær at slippe ud af. Problemet er vokset siden lukningen af Pusher Street, lyder det fra Hjemløseenheden og lederen af et værested for de unge hjemløse.

Eva Riedel driver Hellebro - et værested for unge hjemløse mellem 18 og 29 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag i denne uge var en aften som alle andre på værestedet Hellebro i Sydhavnen i Købehavn. Brugerne, unge hjemløse mellem 18 og 29 år, sludrede over aftensmaden, da et telefonopkald satte en stopper for hyggen.

Opkaldet kom fra en organiseret kriminel bandegruppering, og beskeden var klar: De stod uden for Hellebro, og hvis ikke den unge mand, de havde ringet op, kom ned med det samme, vankede der tæsk. Det fortæller Hellebros stifter og bestyrelsesformand, Eva Riedel.

»De ville have ham til at gemme et kilo kokain for dem, og da han nægtede, truede de ham. Han slog fra sig, brækkede hånden og blev kørt på hospitalet,« siger hun.

Oplevelsen tirsdag aften står ikke alene. Efter rydningen af Pusher Street oplever Eva Riedel, at organiserede kriminelle grupperinger rekrutterer hashpushere blandt de unge hjemløse. Tre af Hellebros cirka 120 faste brugere er gået under jorden, mens tre andre arbejder for banderne.

»De er i en håbløs situation som hjemløse, og banderne lokker dem med hurtige penge. Vi gør alt, hvad vi kan, for at give dem et alternativ. Flere af dem har været vidne til nogle ting, som har overskredet alle grænser for, hvad de kan være med til,« siger Eva Riedel.

Hos Hjemløseenheden i Københavns Kommune genkender leder Steen Bo Pedersen problemet.

»De efterretninger, vi får på gadeplan, gør, at vi gerne vil råbe vagt i gevær. Efter skudepisoden på Christiania og alt det, der skete efterfølgende, har en form for obskur markedslogik hersket. Hvor handlen tidligere var styret og sat i system på Christiania, er salget nu blevet spredt ud, og det gør, at der er brug for flere hænder. Det er især Nørrebro-banden Loyal to Familia, der i stigende grad rekrutterer blandt de her sårbare unge, og det skyldes også, at banden har fået en mere offensiv rolle ved blandt andet at udvide deres territorium,« siger han.

Udsatte unge har altid været i risikozonen for at blive en del af bandemiljøer, men Hjemløseenheden oplever, at problemet vokser. Et sted mellem 12 og 15 af de unge, Hjemløseenheden er i berøring med, er inden for det seneste par måneder blevet rekrutteret af bander til at sælge hash. Tallet er formentlig langt større, da der er en del, som Hjemløseenheden ikke kender til, påpeger Steen Bo Pedersen.

Ifølge hjemløsechefen er de unge bange og tør ikke stå frem. De fortæller, at bandefolkene i starten er venlige og fleksible, når de lokker med hurtige 500 kr. for få timers arbejde, men at der sker en ændring, så snart de unge forsøger at trække sig.

»Vurderingen fra vores medarbejdere er, at banderne mener det her meget alvorligt, og at de er ret skrappe i forhold til at følge op på de unge, som ikke udfører det job, de ønsker udført. Når det kommer til stykket, har de unge faktisk ikke en reel mulighed for at trække sig, fordi konsekvenserne er så voldsomme. Denne del af underverdenen, hvor de stærke truer de svageste og udøver grov vold, er dybt problematisk,« siger Steen Bo Pedersen.

Han understreger, at der er tale om en gruppe meget udsatte og sårbare unge. Nogle er hjemløse, mens andre i princippet har en adresse, men lever kummerligt og måske har en sofa eller et værelse at sove på.

»De har ikke det her filter til at sige fra, når noget er over grænsen, og så opholder de sig i miljøer, hvor der er et vist forbrug af hash og stoffer. En del af dem er uden uddannelse og beskæftigelse og har derfor meget fritid, og nogle af dem er nok også til at begynde med tiltrukket af at tjene 500 hurtige kroner her og der,« siger Steen Bo Pedersen.

Politiet mangler det fulde billede

Vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for organiseret kriminalitet ved Københavns Politi Torben Svarrer har også hørt rygter fra miljøet om, at bander rekrutterer unge hjemløse og udsatte unge. Han bekræfter, at der er tale om banden Loyal to Familia.

»Men vi har ikke hørt, at det skulle foregå så systematisk, som Hjemløseenheden beskriver over for Berlingske. Vores udfordring er nemlig, at de her episoder meget sjældent kommer til politiets kendskab, og derfor har vi heller ikke det fulde billede, da de unge helst holder sig på afstand af politiet. Hvis det virkelig foregår så systematisk, så er det klart, at det skal stoppes hurtigst muligt,« siger han og understreger, at man skal passe på med at sige, at der er sket et skred siden rydningen af Pusher Street. Banders behov for flere pushere på gadeplan kan også skyldes andre ting som ekspandering af territorier og øget handel på gadeplan med stoffer som kokain, siger vicepolitiinspektøren.

Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S), er bekymret over udviklingen.

»Det er jo forfærdeligt, hvis unge mennesker presses ind i det kriminelle hashmiljø, fordi pusherne lokker eller truer dem til det,« skriver han i en mail til Berlingske.

På værestedet Hellebro kigger Eva Riedel bekymret rundt i køkkenet, hvor de unge hænger ud og spiser eftermiddagsmad.

»Hvad nu hvis de møder op ti mand i morgen eller ligger i baghold. Banderne er jo rablende vanvittige. Jeg vil ikke have, at Hellebro skal blive et fort. Det er det eneste trygge sted, de unge har, og jeg finder mig simpelthen ikke i det.«

Loyal to Familia er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.